Terrassa s’ha marcat com una de les prioritats la lluita per trencar l’estigma que envolta els gossos classificats com a “potencialment perillosos” (PPP). Des de la regidoria de Benestar Animal s’ha intentat visibilitzar i conscienciar sobre aquests prejudicis, reforçant les campanyes per aconseguir adopcions. Fruit d’això i de la feina realitzada pels voluntaris del Centre d’Animals Domèstics de Terrassa, el passat any 2021 es van aconseguir que 46 animals PPP trobessin una nova llar. És la xifra més alta aconseguida del CAAD, en una evolució que ha anat en progressiu creixement, com es pot veure a la gràfica següent:

Gràfica sobre els gossos PPP al CAAD Terrassa | Noel Duque

“Aquesta gràfica bastant aclaridora, és perquè estiguem orgullosos i feliços d’aquesta evolució, siguem del partit que siguem. Per què a Terrassa s’estan salvant cada cop més vides de la tristesa d’una gàbia“, ha manifestat el tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque. El responsable de la regidoria afirma que “buidar gàbies i lluitar contra l’estigma d’algunes races està sent dur, però gràcies sobretot al voluntariat i als nous programes potenciats entre les entitats i la regidoria, podem estar il·lusionats”.

Duque ha recordat que des d’aquest 1 de gener ha entrat en vigor la llei 50/99 sobre animals potencialment perillosos, en la qual queda tipificat que s’avaluarà el comportament individual de cadascun dels animals de companyia sense tenir en compte “la raça concreta a la qual pertany”, per d’aquesta manera, “evitar prejudicis injustos”. La norma estatal establirà un mecanisme de validació de comportament de cada exemplar. Des del govern municipal esperen que “amb la llei de cara, sigui tot més viable”, i acabi de donar una empenta a les adopcions d’aquells gossos que fins ara eren considerats perillosos pel simple fet de pertànyer a una de les races “tipificades” com a tal. Estem parlant de races com: Rottweiler, Staffordshire bull terrier, American staffordshire terrier terrier, Dogo argentí, Akita inu, Fila brasileiro, Tosa Inu i Pit bull terrier. En total, es calcula que prop de 40.000 exemplars deixin de formar part d’aquesta categoria.

A aquestes 40 mil, cal afegir-hi aquelles gossos que són mestissos, a més de, en el cas concret de Catalunya, altres categories de gossos que també estaven inclosos en el PPP, com American bully, Bullmastiff, Dòberman, Dog de Bordeus, Mastí napolità i Gos de presa canari (o dog canari). En total, podríem estar parlant de més de 100.000 animals. “Veurem com es desplega la Llei de protecció, però mentrestant, seguirem treballant a la nostra ciutat amb les eines i la il·lusió que tinguem”, ha sentenciat Duque.

Nou comentari