MónTerrassa
Terrassa explora experiències d’Arenys i París en municipalització de l’aigua

Terrassa ha decidit remunicipalitzar la gestió del servei d’aigua després que se li hagi acabat la concessió a Mina. El procés està judicialitzati encara falta veure quin serà el deu final. De moment, avui s’han explorat els models ja reixits d’una de les grans ciutats d’Europa i del món, París, i d’un petit municipi del Maresme, Arenys de Munt.

L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) acull el primer Congrés Internacional d’Aigua i Sostenibilitat. La taula rodona ‘Models de transició municipal de la gestió de l’aigua’ ha tingut com a ponents Armelle Bernard-Sylvestre, responsable del Servei de Relacions Institucionals d’Eau de Paris, l’empresa pública encarregada del subministrament d’aigua a París (França); Moisès Subirana, assessor de l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) en temes d’aigua, energia i residus; María Sánchez, consellera de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Valladolid (finalment i per problemes de darrera hora ha enviat un vídeo amb la seva intervenció); Enric Gornés, excap de Servei d’Aigües d’Arenys de Mar, i Alfredo Vega, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa.

Tots han coincidit en afirmar que la municipalització és una bina solucionar per a millorar el servei en tots els seus aspectes. Enric Gornés ha reconegut que el preu de l’aigua va pujar quan l’Ajuntament va assumir la gestió, però ha reblat que no més que altres municipis on l’aigua es porta per part d’empreses privades. L’excap sí que ha recordat tots els contenciosos que va posar en marxa des de 2011 i els que encara duren amb l’antiga concessionària Sorea. Alfredo Vega ha recordat que es treballa en tots els possibes models de gestió i ha remarcat que elproper mes de maig hi haurà una proposta definitiva que anirà al ple. El regidor ha destcat que l’Ajuntament ha tingut molts problemes per a rebre informació de Mina i que el procés està judicialitzat. A més, té la sensació de romandre sol davant el que ha titllat de grans grups de poder que fan mans i mànigues per a que la gestió de l’aigua es mantingui en mans privades. Moisès Subirana ha insistit en la mateixa línia, i ha dit que des de les empreses s’utilitzen tots els mecanismes i més per no perdre la gestió, des de la Justícia fins a la publicitat.

Nou comentari

Comparteix