MónTerrassa
Terrassa demana a l’Estat tenir més protagonisme en la transició energètica

Un total de 50 ajuntaments de l’Estat han respost conjuntament a la consulta pública sobre les Comunitats Energètiques plantejada per Ministeri de Transició Ecològica i Repte Democràtic per traslladar a l’ordenament jurídic espanyol les directrius europees del mercat interior de l’electricitat i les energies renovables. L’objectiu del ministeri era recaptar l’opinió, tant dels col·lectius i entitats interessades en aquestes comunicats com en les administracions i agents que estiguin potencialment involucrats. Els municipis signants han presentat diverses al·legacions que reclamen anar a un escenari ambiciós de gestió ciutadana i municipalista de l’energia, alhora que argumenten les garanties perquè les Comunitats Energètiques operin sense que afectin la seguretat del sector elèctric.

L’Ajuntament de Terrassa ha incorporat al treball conjunt amb la resta de municipis la petició que es faciliti la participació de les entitats locals en el procés de transposició de les directrius europees a l’ordenament jurídic espanyol. Terrassa ha considerat, així, que aquesta nova regulació tindrà efectes directes en els seus àmbits de competència i activitat, i per això és necessari que es reforcin els mecanismes de participació dels municipis. D’altra banda, l’Ajuntament defensa que les xarxes i associacions de municipis han de participar activament en les taules de treball que contempli el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic. No només les que tinguin una actuació transversal en tot l’Estat, com per exemple la Federación Española de Municipios y Provincias, sinó també aquelles associacions de municipis que tinguin objectius relacionats directament amb l’energia i la transició energètica, com és el cas de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), que s’està impulsant des de la ciutat.

Algunes de les propostes incloses en les 15 pàgines d’al·legacions municipals, s’inspiren en iniciatives existents en altres països de la UE, que o bé ja han transposat aquestes directives, o bé, han avançat en la creació de Comunitats Energètiques sense disposar d’un articulat concret. Es plantegen propostes ja existents a Alemanya, Portugal, Irlanda o Polònia.

Nou comentari

Comparteix