MónTerrassa
Terrassa contribueix al llançament massiu de petits satèl·lits pel #CanSatCat
  • CA
Petit satèl·lits en la competició #CanSatCat
Petit satèl·lits en la competició #CanSatCat | ESEIAAT

!--akiadsense-->

L’Oficina Europea per a l’Educació en l’Espai (ESERO) de l’Agència Espacial Europea (ESA) organitza cada any per a tota Europa el concurs CanSat, que consisteix en el disseny, construcció i llançament de petits satèl·lits, d’una grandària igual que la d’una llauna de refresc. L’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) organitza la fase classificatòria estatal a Catalunya, amb la col·laboració del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya, la Fundació I2CAT i el BCN Drone Center.

Més de 60 estudiants catalans d’ESO, Batxillerat i FP, de 6 instituts i distribuïts en 9 equips tutoritzats per 6 professors, han dedicat el seu talent durant aquest curs en dissenyar i construir petits satèl·lits, que integren telemetria, sensors i transmissor de dades, i que tenen la mida necessària per encabir-se dins d’una llauna de refresc. Aquests enginys seran llançats el proper dia 27 de març, a partir de les 10 hores al BCN Drone Center (Moià) en el marc de la competició #CanSatCat, un esdeveniment que pretén generar vocacions envers l’espai, la tecnologia i les disciplines STEM entre el jovent.

Segons explica David González, sotsdirector de l’ESEIAAT i coordinador de #CanSatCat, “la competició és un repte tant tecnològic i científic. De fet, no només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi. Els CanSats construïts pels i les estudiants han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica, i transmetre aquestes dades per telemetria. També han de poder analitzar i interpretar els resultats obtinguts d’una manera crítica. Per tant, estem parlant d’anar mes enllà d’aplicar a la pràctica el coneixement que han après a classe. Estem parlant de que els mateixos i les mateixes estudiants generin el seu propi coneixement”, assegura González.

I és que dues setmanes desprès dels llançaments, els dies 9 i 10 d’abril, a les instal·lacions de la UPC-ESEIAAT i respectant els protocols vigents per la COVID-19, els 9 equips participants en la competició #CanSatCat, integrats per joves d’entre 14 i 19 anys, hauran de presentar davant d’un jurat l’informe final amb l’anàlisi dels resultats obtinguts. L’equip guanyador representarà a Catalunya en la prova estatal de CanSat, que competirà a Granada el proper mes de juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa