L’Ajuntament de Terrassa s’adhereix a la commemoració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que se celebra cada any el 2 d’abril, amb una campanya audiovisual a les xarxes socials en què amb el lema «Terrassa amb les persones amb TEA i les seves famílies», persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), familiars, professionals d’entitats i de serveis públics, representants de l’àmbit de la cultura i l’esport, així com l’alcalde i diferents regidors i regidores, donen suport a aquesta commemoració.

A banda, per donar visibilitat a aquesta efemèride, s’il·luminaran la façana del consistori i el Monument de la Dona Treballadora en color blau. Per la regidora de Capacitats Diverses i Salut, Mònica Polo, «aquesta commemoració pretén donar a conèixer aquestes maneres diferents de veure el món, per tal de combatre totes els prejudicis i la discriminació que afecten les persones amb autisme, així com les seves famílies, i aconseguir-ne la plena inclusió en la nostra societat». L’objectiu d’aquesta difusió és que la societat prengui consciència de les múltiples barreres amb què es troben les persones amb TEA a l’hora d’exercir els seus drets fonamentals i formar part de la comunitat, així com promoure les adaptacions de l’entorn necessàries per facilitar la seva inclusió i participació social.

El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) inclou una gran variabilitat de manifestacions i afecta, sobretot, les competències socials i comunicatives, així com la capacitat de respondre de manera adaptativa a diferents situacions de la vida quotidiana. No obstant, amb els suports i adaptacions adequades, com ara l’ús de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació, la millora dels sistemes de senyalització o l’anticipació i estructuració de la informació, poden superar-se moltes de les barreres existents.

Llarga trajectòria en accions de sensibilització

Des de fa anys, l’Ajuntament de Terrassa, a través dels seus serveis municipals i en col·laboració amb altres administracions i entitats del territori, està desenvolupant diferents accions i campanyes. En aquesta línia, s’ha creat una Comissió tècnica de treball per tal d’abordar les necessitats de la població amb TEA, en què també participen entitats del territori, que treballa en una guia de recursos específics. A més, l’Ajuntament també ha posat en marxa diferents actuacions d’especial rellevància per aquest col·lectiu, com ha estat el tram silenci de la rua de Carnestoltes; la campanya de sensibilització ciutadana sobre la necessitat que van tenir les persones amb TEA de sortir al carrer durant el confinament més estricte; així com el repartiment de mascaretes adaptades per facilitar la comunicació d’infants amb TEA; o la campanya de Sant Joan en què es sensibilitzava sobre l’afectació del soroll dels petards a diferents col·lectius de persones, entre d’altres, les persones amb aquest trastorn.

Nou comentari