MónTerrassa
Terrassa participa en un estudi internacional sobre una malaltia a l’uter
  • CA

Una quinzena d’investigadors d’arreu del món, un dels quals un ginecòleg de Mútua Terrassa, han participat en un estudi sobre una malaltia que afecta l’uter. El doctor Enric Cayuela i Font, metge d’Àptima Centre Cínic MútuaTerrassa i especialitzat en histeroscòpia diagnòstic i quirúrgica, ha aportat un terç dels casos estudiats (un total de 63), en la major estadística publicada fins al moment sobre la metaplàstia ossia endometrial, que es caracteritza per la presència de teixit ossi a l’interior de la cavitat uterina i que causa una simptomatologia com sagnats uterins, dolor pelvià i esterilitat.

La prevalença d’aquesta malaltia no és molt elevada entre la població femenina, però sí que apareix associada a múltiples símptomes ginecològics, motiu pel qual els ginecòlegs l’han de tenir en compte quan realitzin una ecografia transvaginal a la pacient. Gràcies a l’estudi de la seixantena de casos en dones de tot el món, s’apunta el tractament histeroscòpic com el més eficaç. En l’informe també es fa una extensa descripció de les característiques clíniques i demogràfiques, de l’aspecte ecogràfic i els resultats del tractament en les pacients tractades. El document també ha revelat que malgrat que un 69,2% de pacients eren estèrils, després de sotmetres al tractament mencionat, prop d’un 45% va aconseguir concebre i tenir un part amb nadó viu.

L’estudi, que porta per títol “Osseous metaplàsia of the endometrium: a multicenter retrospective study” i que s’ha publicat recentment a la prestigiosa revista European Journal of Obstetrics & Ginecology and Reproductive Biology, ha estat liderat per la Universitat de Verona (Itàlia). Cal dir que no és el primer article relacionat amb aquesta patologia en què participa Àptima. Ara fa onze anys, que de la mateixa mà del Dr. Cayuela, es va publicar un cas a la revista Fertility and Sterility centrat en la investigació de l’ADN de l’os i el de la dona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa