Cistells de boletaires a la zona del Beguedà | J.M.O.

La 63a edició del concurs de Boletaires de Berga, que s’ha celebrat aquest diumenge a Castellar del Riu, ha acabat amb tres categories desertes i un total de 47 quilos de bolets collits. Unes xifres que s’allunyen de les d’una bona temporada, quan s’havien arribat a collir 60 quilos de bolets en un sol cistell, però que, en canvi, són un reflex d’un inici de campanya que, de moment, no està sent bo. L’acte ha aplegat mig miler de persones al pla de Puigventós i només vuit boletaires participants al concurs. Els guanyadors han estat Melitó Marmi, a la categoria de rovellons, amb un cistell de 19,600 quilos i la seva parella, Àngela Baraut, a la categoria de llenegues, amb un cistell d’11 quilos i mig. Segons han explicat els boletaires, si no plou en les pròximes setmanes, la temporada es pot donar per perduda al Berguedà.

L’escassetat de bolets d’una temporada que, de moment, ha començat nefasta s’ha fet notar a la 63a edició del concurs de Boletaires de Berga, un clàssic de l’inici de temporada. Només s’han pesat 47 quilos de bolets, majoritàriament rovellons, però també llenegues negres. Es tracta d’una de les xifres més baixes de la història del certamen i, de fet, enguany han hagut de quedar desertes tres categories: les de cistelles de més de 40 quilos i la d’entre 20 i 40 quilos, i també la categoria del rovelló més gran.

Els guanyadors han estat tres membres d’una mateixa família, que han explicat que han trigat entre dos i tres dies a collir tots els bolets. Segons han dit, ho han fet a Capolat i també a Gósol, dues de les zones més humides de la comarca. Tot i això, han subratllat que el bosc està “massa sec”, i han explicat que, si no plou en les pròximes setmanes, la temporada es pot donar per perduda al Berguedà.

Regular la collita de bolets

L’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha aprofitat l’acte per reclamar una regulació de la collita de bolets. “La idea seria que es pogués fer entre ajuntaments, consells comarcals i propietaris perquè, quan acaba la temporada, sempre tenim veïns que se’ns venen a queixar”, ha explicat.

Solé ha assegurat que el problema s’ha anat empitjorant els darrers anys. “Ara s’ha massificat i crec que ha arribat el moment”, ha afegit.

Nou comentari