MónTerrassa
Una taifa, ets de Terrassa
  • CA
Taifa | A.T.

Genuïnament terrassenca. No pregunteu en altres indrets de Catalunya què és una taifa, perquè no us en sabran dir el què o us remetran a una paraula d’origen àrab o als regnes independents del califat a l’edat mitjana hispànica.

La taifa de Terrassa és una carmanyola, la capsa de llauna, alumini o ara també plàstic per portar-hi el menjar dels àpats fets a fora de casa.

La paraula va fer fortuna entre els obrers de les fàbriques locals, especialment les tèxtils.

Ens diu Joaquim Verdaguer: Taifa: a la indústria terrassenca, principalment la tèxtil, els obrers anomenaven taifa a les carmanyoles, és a dir, aquelles capses de llauna o alumini per portar-hi la vianda per als àpats fets fora de casa. El que sorprèn és perquè aquesta paraula, derivada aparentment de la ţāifa àrab, ha passat a designar la fiambrera d’un plat. En àrab la paraula designa des d’una congregació de persones a una secta, fins i tot una tipologia de regnes independents del califat a l’edat mitjana hispànica. Potser cal anar a buscar l’origen en una analogia amb aquella mena d’olla plana que va descriure el filòleg català Pere Labèrnia Esteller al seu diccionari de 1839.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa