MónTerrassa
Ja ha sortit el sisè cinquè premi de la Loteria de Nadal
  • CA

Ja ha sortit el sisè cinquè premi de la Loteria de Nadal, en aquest matí de dijous 22 de desembre de 2022. El número és el 79138. Ha tocat íntegrament a Madrid.

Per què el primer premi de la Loteria de Nadal es diu “El Gordo”?

Per què el primer premi de la Loteria de Nadal, la dels sorteig del 22 de desembre, la dels Niños de San Ildefonso, la dels bombos especials, la de la parafernàlia es diu “El Gordo”? Us ho heu preguntat mai? O no ho havíeu parat mai compte. Doncs el nom, com acostuma a passar en aquests casos, té tota una història al darrere. Fa referència a la gran quantitat de diners que es poden guanyar? A fer-la grossa? A algú passat de pes i que ha acabar sent famós? Us expliquem l’entrallat. El Gordo sembla que va ser un personatge del segle XVIII espanyol. I es va crear per anunciar una rifa de loteria.

Loteria de Nadal/Captura de TVE

El fanàtic per la loteria i El nan afortunat

Era anomenta ‘El fanàtic per la loteria’ i ‘El nan afortunat’ i apareixia en nombrosos llibres i estampes. Com es pot comprovar, el tema de la venda del producte, el que ara anomenem “màrqueting” ja s’emprava fa tres segles per acostar els sortejos a la ciutadania. El seu cos, baix i rabassut, estava compost per les típiques boles que s’utilitzen en el sorteig i, a més, tenia gairebé tot el cos cobert de números. Us ho podeu imaginar. I per si no ho feu, us agefim una imatge d’un gravat anònim de finals del segle XVIII que facilita RTVE Catalunya. Un personatge que ens pot recordar perfectament una època. I un disseny original i atractiu, fet amb imaginació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa