MónTerrassa
La sorprenent troballa en un pot de fragments del Meteorit de Terrassa
  • CA
Pots de vidre amb els meteorits
Pots de vidre amb els meteorits | Procedència UPC

!--akiadsense-->

Es localitzen dos fragments del meteorit que va caure el 1704 a Terrassa. S’han trobat mentre es catalogaven les col·leccions científiques del gabinet de curiositats de la família Salvador, una brillant nissaga d’apotecaris i botànics de Barcelona. La capital catalana s’ha apropit ara d’aquesta part d’un asteroide situat entre les òrbites de Mart i Júpiter. Aquesta setmana s’ha conegut un estudi liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre la localització de dos fragments d’aquest cos de l’espai, que va caure el 25 de desembre.

Els dos fragments, de 50 i 34 grams de pes, respectivament, s’han descobert en un pot de vidre mentre es catalogava la col·lecció Salvador. El sobre de dins del pot contenia una etiqueta incompleta i mig esborrada on encara es podia llegir ( Pe [d] ra [que ca] ygué d’un [..] [..] u es [..]en [..]y 1704).

La família Salvador va ser una brillant nissaga d’apotecaris i botànics que des de començaments del s. XVII fins a mitjans del s. XIX van aplegar una biblioteca i unes col·leccions científiques molt importants i van mantenir un gabinet de curiositats a la rebotiga de la seva apotecaria del carrer Ample de Barcelona. Els gabinets de curiositats, que van proliferar a Europa des del Renaixement fins a la fi de la Il·lustració, van jugar un paper fonamental en l’elaboració i transmissió de coneixement sobre la natura durant tres segles. L’espai del carrer Ample ja no existeix, però l’Institut Botànic de Barcelona conserva tot el mobiliari i les prestatgeries, una biblioteca amb més de 1.500 volums, un herbari únic amb quasi 5.000 plecs, uns 14.000 espècimens dels regnes animal, vegetal i mineral, així com diaris de viatge i nombrosa correspondència, tot plegat d’una extraordinària vàlua científica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa