MónTerrassa
Sis contes de sempre inspiren el 39è Concurs BBVA de Dibuix Escolar
  • CA

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, convoca el 39è Concurs BBVA de Dibuix Escolar, amb l’objectiu de servir d’estímul per desenvolupar les habilitats i capacitats dels alumnes de primària i d’educació especial en l’àmbit del dibuix i la il·lustració, així com per fomentar la lectura en català mentre es treballa l’educació emocional i el respecte al mediambient. Amb aquesta iniciativa, els mestres poden treballar els contes al centre docent des de vessants tan diverses com la plàstica, la llengua catalana i els valors socials i cívics. A més, al blog www.contesperaprendreaser.blogspot.com es poden trobar materials i recursos proposats per l’autora per treballar-los a l’aula.

Sis contes de sempre

L’edició d’enguany, Sis contes de sempre, escrits per Júlia Prunés, són sis històries que han passat de generació en generació (En Patufet, La Caputxeta Vermella, Els Tres Porquets,…), actualitzades i adaptades al moment present, que ens parlen d’emocions, de la sobreprotecció, de la por i la valentia, de cooperació i d’estereotips i que també ens sensibilitzaran sobre la importància de ser sostenibles i respectar l’entorn natural.

1. En Patufet

En Patufet era un vailet molt remenut a qui, amb intenció de protegir-lo, no deixaven anar mai sol. Un dia que calia anar a comprar safrà va convèncer a la seva mare per anar-hi tot cantant… I li va sortir tan bé, que va decidir anar fins l’hort amb el dinar del pare i n’hi va passar una que va fer història!

Un conte que ens parla de la sobreprotecció i l’autosuperació

2. La Caputxeta Vermella

Tot era calma i silenci a Sant Martí de l’Oriola, fins que… “Pam! Pam! Pam!”, uns trets d’escopeta van ressonar bosc endins. Aquella tarda, a la plaça del poble, un caçador explicava com havia salvat a la Caputxeta Vermella i a la seva àvia de les dents del llop. Fins que va arribar la Magalí, la neta de la senyora Quimeta, i va explicar la seva versió.

Una història sobre rumors i versions dels fets.

3. Els Tres Porquets

En Xim, la Bam i la Bum són dues trugetes i un porquet que decideixen sortir de la granja on viuen per anar a conèixer món i viure pel seu compte. El porc més vell de la granja els explica com s’ho van fer els seus germans i ell quan van marxar…

Un conte sobre cooperació i respecte pel medi ambient.

4. Dracs, Llops, Bruixes i Gegants

A Vilacromada del camí, un poblet de conte, tots els anys s’hi fa una trobada que organitza l’Associació de Personatges de Contes i Llegendes. Aquest any els toca als qui sovint els toquen els papers de dolents i dolentes de la història i d’entrada la gent del poble no els fa una bona acollida…

Un conte sobre prejudicis i diversitat.

5. En Pere sense por

En Pere no sap què és la por i per això creu que no en té, fins que un matí, de camí cap a l’escola, un cotxe està a punt d’atropellar-lo a ell i a la Bruna, la seva germana. Gràcies a l’ensurt, pren consciència de tot el què passa dins el seu cos quan té por i pot posar-li nom.

Un conte sobre la por.

6. La Rínxols d’Or

La Sara, una noieta de rínxols d’or, es perd pel bosc mentre ella i tota una colla l’estaven netejant. Buscant una clariana troba una caseta on hi viu una família d’ossos i no es pot estar de tastar la sopa i d’estirar-se una estoneta per descansar fins que… arriben a casabi se la troben al llit del més petit.

Un conte sobre la cura del medi ambient i el respecte.

Com participar-hi!

El concurs està obert a totes les escoles d’educació primària, així com a totes les escoles d’educació especial de Catalunya.

Consta de tres categories:

– Primera categoria: cursos de 1r, 2n i 3r de primària

– Segona categoria: cursos de 4t, 5è i 6è de primària

– Escoles d’educació especial

Cada escola ha de seleccionar els contes que treballarà i les categories. Es pot participar amb un o diversos contes, i amb un o diversos cursos. L’escola pot presentar a concurs fins a un màxim de 12 il·lustracions (un dibuix per cada conte i categoria). Les escoles d’educació especial poden presentar un màxim de 2 dibuixos.

Les bases del concurs, document de participació i dibuix, i els contes es poden descarregar a la web www.fcaixescatalanes.cat.

El jurat

El jurat d’aquesta edició està format per un representant de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, un representant de l’Escola d’Art d’Olot, un representant de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, un representant de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, un representant d’Editorial Mediterrània, i un representant de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA.

Els premis

S’atorguen un total de 36 premis (un primer, un segon i un tercer per cada conte i categoria) per a les escoles d’educació primària, i tants premis com escoles participin per a les escoles d’educació especial.

Tant els nens i nenes premiats com les escoles reben premis!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa