MónTerrassa
S’inicia la neteja de vegetació i la tala d’arbres a la riera del Palau
  • CA
La selva de la riera del Palau a Terrassa | Alba Herrera

!--akiadsense-->

Aquest dilluns, 11 de novembre, han començat els treballs per netejar el tram urbà de la llera de la riera del Palau situat entre l’avinguda de les Arts (Poble Nou-Zona Esportiva) i el sud dels jutjats de Terrassa (la Cogullada), a l’alçada del pont de la N- 150, de 4.370 metres de longitud. Durant la setmana, també es posaran en marxa els treballs de desbrossada de vegetació i tala d’arbres a un tram de la riera de Rubí, d’uns 619 m de longitud, situat en la confluència entre les rieres del Palau i les Arenes i el pont de Mossèn Perramon (Les Fonts), i a una zona del torrent Mitger, compresa entre la carretera B-122 i el carrer de Blanca de Centelles (Poble Nou- Zona Esportiva), de 350 m de longitud.

Les obres van a càrrec de l’empresa Estudios y Contratas Silvícolas S.L. (Ecosil). El pressupost d’adjudicació és de 80.015,59 euros, finançats en part a través del conveni de col·laboració signat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’1 d’agost de 2018. La previsió inicial és que els treballs finalitzin a principis de 2020.

El projecte contempla la tala d’arbres i la retirada de soques, la desbrossada de les espècies arbustives i herbàcies, -majoritàriament ginesta (Spartium Junceum) i esbarzer (Rubus Ulmifolius)-, que estan al mig de la llera i que obstaculizen el correcte funcionament hidràulic de les rieres. Els treballs es faran amb una desbrossadora mecànica i les restes quedaran, ben triturades, a la llera. En aquesta actuació també es retiraran les canyes i plomalls, que són espècies invasores, per evitar que no tornin a rebrotar. El material es traslladarà posteriorment a l’abocador.

Pel que fa a la tala i retirada dels peus dels arbres que es troben al mig de la llera es retiraran els troncs i les capçades. Es deixaran els arbres que es troben al marges situats més enllà dels laterals de formigó inclinat i que donen estabilitat als talussos que la delimiten. Respecte a les soques, es retiraran només les que es troben en terreny de terra, no en un mur de formigó.

Altres actuacions

A finals d’aquest any també s’iniciaran els treballs de retirada de sediments de la riera del Palau, a l’alçada de l’avinguda de l’Abat Marcet, per facilitar l’evacuació de l’aigua. L’any vinent s’arranjarà el mur d’escullera a la riera de les Arenes per a la protecció de les Fonts, i s’està treballant per arribar a un acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per realitzar les obres de millora puntual de l’endegament de la riera de les Arenes, en el tram comprès entre els ponts de Sant Llorenç i de Navarra.

Totes aquestes intervencions són fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Terrassa i l’ACA, i han estat designades en funció dels estudis realitzats per les dues administracions els darrers anys per minimitzar el risc d’inundacions a les rieres de les Arenes i del Palau. En aquests informes es van visualitzar dos dels problemes més importants com és el procés de degradació detectat en els murs de canalització d’alguns trams i l’excessiva presència, en diversos punts, de vegetació massa crescuda.

Creació d’una Oficina Tècnica de Rieres

Aquest nou organisme, que la regidoria de Rieres impulsarà abans d’acabar el 2019, se centrarà en les mesures que garantiran el manteniment i la seguretat de les rieres i en la definició de les propostes de desenvolupament urbanístic. Es tracta d’una estructura tècnica i de gestió pròpies, que se centrarà en el seu àmbit territorial, els seus espais immediats i en la connectivitat amb la ciutat. El pressupost municipal, aprovat pel 2020, contempla per primera vegada una partida diferenciada per les rieres urbanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa