MónTerrassa
Els síndics alerten sobre multes de l’Estat d’Alarma que són “àrbitràries”
  • CA

Avís del conjunt de defensors dels ciutadans a nivell municipal de Catalunya: els ajuntaments han de donar instruccions clares a les seves policies per evitar les sancions arbitràries durant l’estat d’alarma. La institució dels síndics, el FòrumSD, sosté que han pujat les propostes de sancions amb arguments “arbitraris”.

Sortir al carrer sense motiu aparent pot comportar una sanció a partir dels 600 euros per desobediència. En els darrers dies van augmentant els dubtes sobre la legalitat de la mesura, basada en un interpretació àmplia de la Llei de Seguretat Ciutadana (més coneguda com Llei mordassa). Es desobeeix per sortir al carrer i no obeir un mandat generalitzat que s’ha conegut a través de la televisió o els mitjans? O per ser denunciat cal desobeir una instrucció concreta de l’agent? Hi ha dubtes de fons i com acostuma a passar amb el dret, diferents interpretacions.

L’alt volum de denúncies afegeix interrogants. En menys d’un mes i mig s’han practicat més de 6.000 detencions per saltar-se l’estat d’alarma. I s’han tramitat més 700.000 denúncies a Espanya. La xifra de denúncies triplica les denúncies interposades a Itàlia, però és similar a les de França. Es podran tramitar tantes sancions en un any o acabaran prescrivint? Quedaran en un no res? Diferents entitats aconsellen recórrer la ciutadania si rep una proposta de sanció.

Els Síndics demanen concreció als ajuntaments

Al voltant de la polèmica ara s’han posicionat el conjunt de síndics municipals, com va fer el Defensor del Poble a Espanya fa uns dies, que no té gens clar que tot s’estigui fent conforme a dret, o el Síndic de Greus de Catalunya, qui demana més pedagogia i menys multes. En relació a les denúncies que interposen les policies municipals però també els Mossos d’Esquadra, el Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals, el FòrumSD, presidit per la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha demanat als consistoris instruccions clares a les seves policies. Els defensors del ciutadà argumenten que en les darreres setmanes el nombre de queixes sobre les multes s’han incrementat, sovint amb arguments “arbitraris”.

“Hi ha temes que no s’han explicat amb prou claredat, com les sortides dels majors de 14 anys; i aspectes la decisió dels quals es deixa en mans de la ciutadania, com l’ús de mascaretes o guants en les sortides familiars. Cal que tot plegat s’expliqui més concretament per evitar tant un possible excés de zel policial com conflictes entre la pròpia ciutadania”, explica Eva Abellan.

Per evitar que la situació vagi a més, el grup de síndics demana als ajuntaments claredat per ajudar la ciutadania a saber en quines condicions poden sortir però també per ajudar als agents a ser objectius. En essència, els síndics creuen que cal fer compatible la contenció de la pandèmia amb el respecte als drets humans. Han posat en marxa la campanya #TensDrets per recordar que els drets humans estan plenament vigent malgrat l’excepcionalitat del moment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa