MónTerrassa
El servei al col·lectiu LGTBi augmenta un 124% les persones ateses
  • CA

El Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa (SAI DASIG) va fer durant el 2019 un total de 760 atencions, més del doble que el 2018. Aquest és l’indicador més destacat del balanç del servei durant el 2019, que ha estat el seu segon any complet de funcionament des de la seva posta en marxa el 2017, arran un conveni amb la Generalitat que ampliava les competències de l’Ajuntament en la matèria i l’integrava a la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya.

L’increment de les atencions del 124% (de 339 a 760) és fruit de tres factors: d’una banda, la major difusió del servei a través de xerrades, formacions, material gràfic, xarxes socials, etc. En segon lloc, l’extensió de la cobertura del servei a altres municipis, arran d’un conveni amb el Consell Comarcal, que l’ha ampliat a Matadepera, Rellinars, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls i Castellbisbal. Finalment, també ha estat un factor clau l’ampliació de l’equip d’atenció, que ha fet que a dia d’avui el SAI DASIG de Terrassa compti amb un dels equips més complerts de Catalunya. La xifra de persones ateses del 2019 ha estat de 131, un 50,57% més que l’any anterior (87 persones). La diferència en els increments de persones i d’atencions posa de rellevància que les millores al servei no només han permès atendre més persones sinó que també s’ha pogut atendre més vegades a les persones que ho han necessitat.

De les 131 persones ateses el 2019, el 62% (és a dir, gairebé dues de cada tres) van ser joves d’entre 12 i 19 anys. Aquest indicador fa palesa la necessitat de treballar especialment en aquesta franja d’edat, no només pel que fa al SAI DASIG sinó també a tot el servei LGTBI+. En aquest sentit, durant el 2019 s’ha treballat conjuntament amb el servei de Joventut per seguir impulsant les trobades per a joves amb expressions, identitats de gènere i sexualitats diverses, iniciades l’any 2018, per tal de proporcionar espais de socialització entre iguals i suport mutu, així com oferir referents positius i qüestionar les normes i el binarisme de gènere.

Al llarg de l’any, l’Espai Joves Diverses ha acollit a 80 persones diferents, en 15 sessions realitzades quinzenalment al llarg de l’any, a la Casa Baumann. Un altre indicador rellevant del balanç del SAI DASIG és que el 19,21% de les 760 atencions realitzades durant l’any s’han fet a familiars directes de persones del col·lectiu LGTBI+, principalment a mares (que representen el 78% de les atencions a familiars). El treball en l’àmbit familiar s’ha fet extensiu a projectes com l’Espai de trobada per a famílies de joves amb expressions, identitats de gènere i sexualitats diverses, on les famílies poden treballar les seves emocions i sentiments en relació a la convivència amb els seus fills i filles i compartir estratègies d’acompanyament educatiu amb altres famílies. Arran de l’èxit de la iniciativa durant 2019, aquest 2020 s’està duent a terme una segona edició, amb més famílies implicades.

El SAI DASIG també ofereix des de fa dos anys suport en la tramitació del canvi de nom de la documentació de les persones trans, ja sigui per al canvi de nom al DNI, la Targeta Sanitària Individual o per a les targetes de transport, tant en majors com en menors d’edat. L’any 2019 s’han registrat setze canvis de nom a la Targeta Sanitària Individual i sis a la targeta de transport T-16.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa