MónTerrassa
La serp que no sap mossegar i es defensa fent pudor d’all per l’anus
  • CA

La serp d’aigua, també colobra escurçonera (Natrix maura) és una de les serps més comunes de Catalunya. L’evolució l’ha portat a prendre una forma i coloració semblant a l’escurçó (Vipera aspis), que és un ofidi de la família dels vipèrids, de mossegada verinosa.

Aquesta semblança és intimidadora per als depredadors, tot i que és una serp completament inofensiva que no sap ni mossegar, i la fa molt antipàtica per als humans: quan apareix, no és estrany que la gent reaccioni eliminant-la o, si més no, intentant-t’ho. Aquesta fòbia humana augmenta encara més en els serpents joves, que tenen un collar groc que l’associa popularment a un inexistent escurçó de corbatí, considerat infundadament l’escurçó més perillós! S’espera que amb les joves generacions, amb informació més solvent sobre l’espècie, se superi aquest perillós tòpic adjudicat a una serp inofensiva.

Tot i que no és verinosa, quan es molesta pot adoptar postures defensives semblants a les de l’escurçó: es posa dreta i es tira endavant amb el cap aplanat, bufa, s’enrosca i fins i tot simula atacs, sense mossegar: de fet ni obre la boca quan és manipulada. Una altra estratègia alternativa és expulsar un líquid amb fortor d’all per la glàndula anal, que produeix olors desagradables per foragitar els seus depredadors. Si veu que cap d’aquestes estratègies no funciona és capaç de fer-se la morta. Els seus principals depredadors són els rapinyaires i el bernat pescaire.

Més informació a Tot Barcelona


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa