S’arrangen els accessos principals de la Mola i el Montcau per evitar-ne l’erosió

Les diverses millores al Parc Natural de Sant Llorenç han tingut un cost de gairebé 50 mil euros

En el marc del Pla Director de la Mola i el Montcau al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, entre finals de l’any passat i aquest mes de maig la Diputació de Barcelona ha promogut l’execució de diverses millores als accessos principals de la Mola i el Montcau per un valor de 46.473€. L’empresa Naturalea ha estat l’encarregada de crear una rampa empedrada i desviar l’itinerari d’accés a la Mola, mentre que la colla de manteniment ha fet la reposició de cordes que delimiten el camí del Montcau. Aquestes actuacions pretenen evitar l’erosió d’aquests camins i garantir la conservació dels hàbitats (codines i roqueters) i espècies endèmiques (Xerocrassa montserratensis) tant sensibles a les pertorbacions.

Els accessos a la Mola i el Montcau són les àrees més transitades del parc, i per això es va redactar l’any 2016 un Pla Director de regulació i definició de les actuacions a realitzar per mantenir el seu estat de conservació. Les primeres actuacions en el marc del Projecte d’execució del Pla Director de la Mola i el Montcau van ser la millora dels hàbitats forestals i prevenció d’incendis, la restauració d’àrees degradades i millora de la xarxa d’infraestructures i senyalització definits al conveni i desenvolupa part de les accions definides al pla, que serà completat amb treballs d’anys posteriors. Mentre es redacta un contracte de manteniment plurianual, s’han fet les actuacions més necessàries.

 Així, al camí de la Mola s’ha creat una rampa empedrada per evitar que l’aigua augmenti l’erosió del pas de la gent i de les mules que abasteixen el restaurant del monestir, on no es pot arribar amb vehicle. S’ha netejat la terra acumulada a les trenques de drenatge que evacuen l’aigua de la pluja i minimitzen els processos erosius. A més s’ha desviat l’accés de les mules per unes feixes i aquesta nova rampa cap al camí dels Monjos. Al cim, els treballs han consistit en la consolidació d’algunes de les parets i murs de l’equipament on hi ha el restaurant i les quadres de les mules així com en la reconstrucció d’unes escales que donen la volta a l’equipament per darrera al monestir.

Al Montcau, també s’ha fet una neteja de la terra de les trenques de drenatge per evacuar l’aigua de la pluja i evitar els processos erosius. Així mateix, la colla de manteniment del Parc ha reposat les cordes que marquen els límits del pas i condueixen el camí cap al cim del Montcau i també la baixada cap al coll d’Eres. 

Cordes que delimiten el camí al Montcau | Diputació de Barcelona

Nou comentari