MónTerrassa
Saps si beus massa alcohol? Comprova-ho amb la calculadora
  • CA
Alcohol | Gencat.cat

!--akiadsense-->

L’alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat i una de les que més problemes socials i sanitaris genera. Actua sobre el nostre organisme, provoca efectes negatius i té la capacitat de generar tolerància i dependència, encara que puguem aconseguir-lo fàcilment a qualsevol supermercat o bar. Amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol, que es commemora avui 15 de novembre, mostrem els riscos i les conseqüències del seu consum.

Saps si beus massa?

Prendre begudes alcohòliques pot ser agradable si es fa amb moderació, però aproximadament una de cada cinc persones fa un consum de risc d’alcohol sense ser-ne conscient, ja sigui bevent de forma diària i grans quantitats esporàdicament.

T’has parat mai a pensar quant alcohol beus? T’has preguntat mai si beus massa? Quan tens set, tries sovint begudes amb alcohol? Potser allò que per a tu és una quantitat normal té uns efectes que ignores sobre el teu organisme i la teva capacitat per relacionar-te.

Hi ha un parell d’eines que et poden ajudar a calcular si el consum d’alcohol que fas és excessiu: la calculadora de consum d’alcohol del Canal Drogues i l’Alcoholòdrom del portal ElPep.info. Prova’ls i jutja tu mateix/a si creus que has de beure menys.

Alcohol i conducció

La primera causa de mortalitat en joves són els accidents de trànsit. Si barregem alcohol i vehicle és com si juguéssim a la ruleta russa. La mateixa quantitat d’alcohol pot afectar de forma diferent les persones segons el seu metabolisme. Potser t’has pres un parell de copes i creus que controles, però no ets capaç de caminar sense fer esses; imagina’t si agafes el cotxe o la moto! De la mateixa manera, no és una bona idea deixar-se conduir per qui ha begut. Penses en alternatives de transport si surts de festa i beus?

Les conseqüències de tenir un accident poden ser fatals per a tu, els teus acompanyants o els altres vehicles. Pensa que si en un accident dones positiu d’alcoholèmia, com que la responsabilitat és teva, l’assegurança no et cobrirà les despeses. No cal que la policia t’hagi de recordar amb multes i retirades de punts que no has de beure i conduir. No te la juguis!

Alcohol, violència i sexe

Entre un 25% i un 40% dels incidents de violència contra la parella s’exerceixen sota la influència de l’alcohol. Es multipliquen per tres, i fins i tot per nou, les probabilitats d’agressions en persones que consumeixen alcohol. Si creus que et pots trobar en situacions tenses (el bar on va sempre el teu o la teva ex, la festa d’algú a qui no aguantes…) o bé no estàs en els teus millors moments, més val que et busquis distraccions i deixis l’alcohol per un altre dia.

Sovint, amb les borratxeres fem coses de les quals ens podem penedir al dia següent: barallar-nos amb els nostres amics i amigues o amb desconeguts pensant que no rebrem, dir coses que no pensem, practicar sexe sense protecció amb la nostra parella, amistats o desconeguts… Et poses límits quan beus? Les teves decisions són les mateixes abans i després d’haver begut?

Per evitar penediments, deixa de beure abans de perdre el control i no poder escollir.

Alcohol = festa?

Només t’ho passes bé quan beus? Tothom té un límit d’alcohol i quan el passes, deixes de gaudir de la festa i se’t pot girar la truita. Hi ha moltes maneres de anar de festa i no fer un consum excessiu d’alcohol i, probablement, més barates i amb menys conseqüències al dia següent. No permetis que beure es converteixi en una rutina festiva.

Fes-te respectar

Està bé que respectem els i les col·legues que beuen, però també hem de fer que ens respectin a nosaltres si hem pres la decisió de no beure o de no excedir-nos. Sigues contundent amb les teves decisions. No et sentis amb l’obligació de donar explicacions de les teves decisions, que cadascú faci el que vulgui.

Del 14 al 20 de novembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol. Ajuntaments d’arreu de Catalunya com Cervera, Lloret de Mar o Martorell, per posar alguns exemples, organitzen activitats de sensibilització durant la setmana. Consulta si al teu municipi també s’hi fan activitats i participar-hi!

Més informació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa