El 28% de la població de les grans aglomeracions urbanes de Catalunya està exposada a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia i el 40%, durant la nit. Només l’11,4% gaudeix de nivells per sota dels valors considerats com a zona tranquil·la urbana.

Per posar en valor totes aquelles actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn, el Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa la Setmana sense soroll, que se celebrarà entre el 23 i el 29 d’abril sota el lema “Aturem el soroll!”. Hi col·laboraran tots els agents implicats, des de les administracions a la ciutadania, els centres escolars o les empreses relacionades.

L’Acusti.cat, el 25 i 26 d’abril

L’acte central de la setmana serà el II Congrés d’Acústica de Catalunya –Acusti.cat–, que tindrà lloc entre el 25 i el 26 d’abril al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa (Vallès Occidental). El congrés, coorganitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Terrassa, l’Associació Catalana de Consultors Acústics, l’Ajuntament de Sabadell i el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica, comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes que es presentaran al voltant de la problemàtica del soroll. Acusti.cat és un esdeveniment de referència del sector a nivell de Catalunya, de caràcter multitemàtic i multisectorial, que vol convidar a la reflexió i al debat i també oferir solucions i tallers demostratius a problemes concrets.

Reflexions tècniques sobre el soroll

La Generalitat coordina sis de les sessions programades en el marc de l’Acusti.cat:

· Processos de participació i ciència ciutadana, per posar de manifest que la participació pública i ciència ciutadana són necessàries i clau en la presa de decisions col·lectives a nivell ambiental.

· Accions i projectes de participació pública i ciència ciutadana envers el soroll, per exposar els projectes i experiències de participació pública i ciència ciutadana sobre contaminació acústica ja realitzats, en curs, o programats.

· Zones tranquil·les en àrees urbanes, per explicar els beneficis d’impulsar projectes d’aquesta mena, conèixer-ne algun exemple i analitzar les dificultats i oportunitats d’implementació.

· Què pot fer un sistema de gestió de la qualitat per a la teva empresa, per explicar l’obligació d’implantar aquesta norma per habilitar-se com a entitat col·laboradora, i la millora real que comporta tenir implantat un sistema de gestió de la qualitat, concretament, basat en la norma 17025.

· La dificultat d’haver de mesurar, per aprofundir en la normativa actual, analitzar l’abast d’exemples reals, i explicar les possibles gestions o solucions que poden aportar els ajuntaments.

· Mobilitat i contaminació acústica, elements indissolubles?, amb casos pràctics de diverses figures de planificació de la mobilitat tant a nivell municipal com supramunicipal, exposició de criteris i recomanacions per assegurar una mobilitat sostenible a través del planejament urbanístic, i la presentació d’una nova eina de modelització acústica de la mobilitat urbana.

Activitats per a tothom

A banda de participar en la cita sectorial, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha programat un seguit d’activitats per acostar la Setmana sense soroll a tota la ciutadania:

· Fotografiem el soroll. S’ha convidat tots els centres educatius a participar en aquesta iniciativa, que consisteix a fotografiar o elaborar un fotomuntatge que mostri diferents fonts de soroll, acompanyades d’un missatge o reflexió, per promoure la reducció de la contaminació acústica. Cal fer-ne difusió a les xarxes socials amb les etiquetes: #escolasensesoroll i #SSSoroll2018. Entre els centres que hi participin se sortejarà una xerrada-taller de prevenció de la contaminació acústica a mida. Cal adherir-s’hi a través d’un senzill formulari al web.

· Taller de prevenció de la contaminació acústica. També per a les escoles, el Servei de Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa ofereix un taller de sensibilització que es pot demanar en préstec als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat.

· Vine a escoltar el Parc. Bona part dels Parcs naturals catalans ofereixen la possibilitat de realitzar una sortida per localitzar i identificar els diferents sons que s’hi produeixen, ja siguin naturals o bé relacionats amb l’activitat humana. A través d’una aplicació mòbil els sons es gravaran perquè després puguin ser reproduïts, i quedaran enregistrats al web de ciència ciutadana www.recordtheearth.org. Es podrà fer seguiment de l’activitat a través de les etiquetes #escoltaelparc i #SSSoroll2018.

· Quin soroll fem? Consisteix a escollir dos punts per realitzar mesuraments amb un sonòmetre; un en un punt amb trànsit elevat de vehicles, i un altre en una zona tranquil·la, sense cotxes. Els participants ompliran una fitxa de registre anotant els resultats dels mesuraments, definint la font de soroll detectada, i classificant les mesures dins el rang de l’escala de decibels. Aquesta activitat de participació ciutadanaes realitzarà en diversos municipis, a petició dels ajuntaments interessats. Tot i que la llista no està encara tancada, hi haurà set punts a Barcelona, un a Terrassa, i un altre a Sabadell. Fins el 31 de maig, l’activitat també es podrà realitzar a Sant Joan Despí, Montgat i Sant Andreu de la Barca.

· Activitats a les biblioteques. La Generalitat ha convidat les biblioteques a adherir-se a la celebració i a realitzar alguna acció de sensibilització. Des del dia de Sant Jordi es poden trobar als taulells punts de llibre amb la imatge de la Setmana sense soroll.

· Al menjador, sense soroll. El Departament de Territori i Sostenibilitat dona suport a la iniciativa de l’empresa de serveis d’alimentació i de lleure Teno, que posa en marxa justament aquests dies el projecte “Sense Soroll, Somrius”. El projecte promou la presa de consciència del valor del silenci i l’adquisició d’hàbits acústics respectuosos durant l’estona del menjador escolar, principalment en el moment dels àpats.

Preservant l’ambient acústic

La Setmana sense soroll, inclosa en la programació de la European Green Week, s’emmarca en el Dia internacional de sensibilització envers el soroll, que se celebra cada últim dimecres d’abril. Enguany serà el dia 25, i buscarà conscienciar sobre la necessitat de promoure la preservació de l’ambient acústic a nivell internacional, la bona salut auditiva i sobre les molèsties i efectes perjudicials que el soroll genera i té per a la salut.

És per això que es busca reflexionar sobre com la contaminació acústica afecta a la nostra salut; treballar amb col·lectius específics, com ara la comunitat educativa, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge; donar a conèixer noves eines de gestió i control; i impulsar la col·laboració entre administracions, amb diferents competències en la matèria, per optimitzar recursos i poder oferir solucions a una problemàtica complexa com és aquesta.

Nou comentari

Comparteix