El 17 de gener, en plena setmana dels barbuts, la més freda de l’any, se celebra la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals. D’aquí, que pels volts d’aquesta data, arreu dels municipis de Catalunya se celebra la tradicional rua dels Tres Tombs, en homenatge a la vida rural i amb els animals com a protagonistes.

Però, qui va ser sant Antoni?

Sant Antoni Abat va ser un monjo cristià pioner de l’eremitisme que va viure cap a l’any 300. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida.

Aquesta llegenda és la que fa que sant Antoni sigui considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. Iconogràficament, se’l representa amb una creu en forma de T, i acompanyat d’un porquet, o amb un llibre en una cova, o amb un gaiato del qual penja una esquella.

Com se celebra la seva festa?

En homenatge a la seva protecció dels animals útils per a les feines del camp, se celebren en honor seu gran nombre de festes populars relacionades amb els animals, per tal d’obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments, i la seva purificació.

Així, a molts municipis se celebren els tradicionals Tres Tombs, com a patró dels gremis de traginers. Durant la rua, on el ritu principal consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l’interior de la població, el sant beneeix les cavalleries i presideix les cavalcades, també anomenades Passades o Beneïdes.

Nou comentari