MónTerrassa
Dona plasma i salva vides, és molt fàcil

És la Setmana Mundial de la Donació de Plasma. Fan falta 65.000 donacions de plasma a l’any, un 60% més del que s’obté actualment. 8.000 persones han fet 14.287 donacions de plasma durant aquest any a Catalunya, una quantitat que encara està lluny de les que es necessiten al país per garantir els tractaments dels pacients diagnosticats amb immunodeficiències.

Amb 65.000 hi hauria prou plasma per obtenir proteïnes i elaborar medicaments que són vitals per alguns malalts com la Neus, que pateix una immunodeficiència i necessita, cada any, el plasma que s’obté de 288 donacions.

El Banc de Sang ha engegat un pla que ha de permetre reduir la dependència d’altres països. En els últims anys les donacions pràcticament s’han duplicat, passant de 13.800 l’any 2017 a les 25.000 amb què es preveu acabar aquest 2022.

Les necessitats de plasma per transfusió en cas d’accidents, hemorràgies agudes o trastorns de la coagulació estan cobertes a partir de la donació altruista. També les necessitats d’hemoderivats, medicaments elaborats a partir de les proteïnes del plasma com el que utilitza regularment la Neus. Una part d’aquests medicaments s’obté a partir de la donació altruista de plasma a Catalunya i l’altra amb hemoderivats que venen del plasma obtingut de donacions en altres països.

Gràcies a aquestes donacions, som autosuficients en Albúmina, Factor VIII, Factor IX i cobrim un 38% de les necessitats d’immunoglobulines. Les immunoglobulines són les proteïnes més necessitades, ja que són vitals per a pacients que tenen poques defenses –immunodeprimits– i que no tenen capacitat per lluitar contra les infeccions.

Qui pot donar plasma?

El plasma és pràcticament tot aigua, per això, a diferència de la sang, es pot donar amb molta més freqüència, ja que la recuperació és molt ràpida. De fet, es pot donar cada 15 dies. Hi ha una vintena de persones a Catalunya que dona plasma com a mínim un cop al més. De forma general, qualsevol persona que dona sang pot donar plasma. Per tant, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

Es pot donar plasma en els 12 grans hospitals on el Banc de Sang hi té un espai de donació o bé en diverses col·lectes que s’organitzen cada dia per tot Catalunya.

Marató de Donació de Plasma

El proper 6 d’octubre de 9 a 20 hores s’organitza una Marató de Donació de Plasma a l’Ajuntament de Barcelona coincidint amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma. Els ciutadans podran donar al Saló de les Cròniques, on es preveu sumar una setantena de donacions. Al web donarsang.gencat.cat/plasma es pot reservar cita per donar plasma a qualsevol dels punts de donació habilitats.

 El Banc de Sang ha engegat un pla per incrementar els nivells d’autosuficiència
 Cada any més persones s’estrenen com a donants de plasma, 2.500 durant els últims dotze mesos
 En el que portem d’any, s’han fet més de 14.000 donacions
 El plasma conté proteïnes que es converteixen en medicaments vitals per a milers de pacients
 Les més necessitades són les immunoglobulines, que serveixen per a malalts amb poques defenses que poden patir infeccions molt greus
 La Setmana Mundial se celebra del 3 al 9 d’octubre, amb l’objectiu de sensibilitzar la població i incrementar el nombre
de donants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa