MónTerrassa
El CST crea una consulta pionera en Pediatria Mediambiental

El Consorci Sanitari de Terrassa ha creat un nou servei orientat específicament a les famílies amb criatures petites. Es tracta de la consulta de Pediatria Mediambiental, una especialitat que té com a prioritat “la prevenció, detecció i maneig de les malalties o estat de salut dels nens i nenes, des de la concepció fins a l’adolescència, relacionades amb el nostre entorn”.

Aquesta nova consulta s’ha posat en marxa aquesta mateixa setmana, i s’ha convertit, d’aquesta manera, en el segon hospital de Catalunya que ha apostat per aquesta modalitat. Fins ara només se’n disposava a la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

De fet, a l’estat espanyol només s’ofereix a l’Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca de Múrcia. És una aproximació realment innovadora que s’espera que es vagi implementant arreu del país en els pròxims anys. Així ho està estudiants i promovent el grup de Treball de la Societat Catalana de la Pediatria, que aposta per crear una xarxa de centres sanitaris amb professionals capacitats en pediatria mediambiental.

Què és la pediatria mediambiental i com funcionarà

Però què és això de la pediatria mediambiental? Els factors de risc ambientals poden afectar la salut a la infància, com la contaminació atmosfèrica, que causa més de 10% de les morts prematures en persones adultes cada any a Espanya i que segons l’agència Europea del Medi Ambient segueix sent el major risc mediambiental per la salut a Europa.

Des del Consorci Sanitari de Terrassa informen que consulta mediambiental pediàtrica versa sobre el “Full Verd de l’embaràs”, una eina per a la prevenció, detecció i intervenció de riscos mediambientals durant l’etapa reproductiva i embaràs. Està adreçada a totes les dones embarassades i les seves parelles, però també a totes aquelles parelles que estiguin planificant el seu embaràs.

I com funcionarà? En un comunicat del CST expliquen que la visita, d’una mitja hora de durada, consisteix en una entrevista clínica amb consells de salut, idealment durant el primer trimestre de l’embaràs. En casos determinats pot ser necessari realitzar proves complementàries i seguiment de la pacient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa