MónTerrassa
9.000 pacients de Mútua de Terrassa es descarreguen rutes de mobilitat
  • CA

Josep Rull, director del Compromís Verd de MútuaTerrassa, ha explicat els resultats “demolidors” de l’enquesta feta sobre mobilitat. L’estudi es va fer abans de la pandèmia, a 3025 pacients durant 5 dies. El 50% dels pacients arriben amb vehicle privat, mentre que el 24% ho fan amb transport públic i un 23% ho fan a peu. La franja d’edat que més utilitzar el vehicle privat és la que va dels 30 als 50 anys.

Hi ha una gran diferència amb les rutines a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Hi ha una gran diferència amb les rutines a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El 46% dels pacients es desplacen a peu, el 34% en vehicle privat i un 19% en transport públic. Josep Rull va admetre que els resultats podrien ser lleugerament diferents perquè ha augmentat les persones que es mouen amb microvehicle (bicicleta i patinet).

El director de Compromís Verd ha admès que “una de les parts més difícils” per reduir la petjada de carboni és la mobilitat. MútuaTerrassa està al centre de la ciutat, per això calen “accions conjuntes amb l’ATM i l’Ajuntament de Terrassa”.

Terrassa està immersa en la reducció dels vehicles al centre per reduir la contaminació de l’aire

Terrassa està immersa en la reducció dels vehicles al centre per reduir la contaminació de l’aire amb el desenvolupament d’illes per vianants, i la implantació d’una Zona de Baixes Emissions.

Per això, MútuaTerrassa ha inclòs en els missatges de recordatori de la cita informació relacionada amb la mobilitat, primer de forma saludable, i després un accés a l’aplicació ‘Mou-te’ de ATM per poder desplaçar-se de forma sostenible de casa al CAP o Mútua de Terrassa.

A part del pla de desplaçament de l’empresa per treballadors i pacients, per reorientar la mobilitat perquè sigui més sostenible i més saludable, també s’està pensant en altres accions concretes com la creació d’aparcaments i punts de recàrrega a CAPs i edificis relacionats amb Mútua de Terrassa per a bicicletes i patinets elèctrics.

Segons comenta Rull, “és paradoxal que la Salut sigui un dels sectors més contaminants”. El sector de la salut només tindria a la Xina, els Estats Units, l’Índia i Rússia per davant com a països més contaminants del planeta. Per això, explicava el director del Compromís Verd, Mútua Terrassa ha desenvolupat un pla d’acció seguint 4 vectors: la transició energètica, l’economia circular, la mobilitat sostenible, i la recerca en salut i canvi climàtic.

Per Rull, “la manera de vetllar per la salut individual és comprometre’s col·lectivament amb el planeta”. El canvi climàtic pot agreujar malalties ja existents: cardiovasculars, respiratòries, infeccioses, neurològiques, trastorns de la salut mental, desnutrició, entre altres.

MútuaTerrassa va adherir-se el juliol de 2020 als acords voluntaris amb la Generalitat de Catalunya per a la reducció de la petjada de carboni. Han desplegat el marc del Pla d’Acció, i durant el 2022 i 2023 s’han centrat en la gestió dels residus. En una operació normal es produeixen 3,5 quilos de residus, per això treballen des de fa temps amb l’empresa Axioma Solucions per l’ús de material reutilitzable tèxtil quirúrgic. Això els va permetre durant la pandèmia no tenir manca de material, per exemple EPIS d’un sol ús que s’usaven a molts centres hospitalaris.

Durant el 2023 MútuaTerrassa buscarà centrar-se en la transició energètica. Volen incorporar energia verda en el subministrament dels equips. Estan treballant conjuntament amb comunitats energètiques locals i es volen centrant en l’autoconsum amb la incorporació de plaques fotovoltaiques als edificis de MútuaTerrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa