MónTerrassa
Salut obre convocatòria de vacunació al grup de joves d’entre 16 i 29 anys

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha avançat avui que dimarts vinent, de forma generalitzada, es començarà a vacunar arreu de Catalunya el grup de joves nascuts entre els anys 1992 i 2005. D’aquesta manera, amb l’inici de la immunització d’aquestes persones d’entre 16 i 29 anys, que poden demanar cita des d’avui mateix, Salut conclou l’obertura de totes les franges d’edat cridades a vacunar-se contra la COVID-19, després que les nascudes entre el 1987 i el 1991 ho puguin fer des d’aquesta setmana i les nascudes entre 1982 i 1986 ho poguessin fer des de la setmana passada. De fet, la oferta generalitzada de cites serà a partir de dimarts, però és possible que, avui mateix, alguns joves d’entre 16 i 29 anys ja es vacunin si persones d’altres edats superiors cancel·len les seves cites. 

Argimon, però, ha començat la roda de premsa setmanal de seguiment de la vacunació a Catalunya -acompanyat de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas- alertant de la situació epidemiològica “molt preocupant” actual, amb incidències molt elevades, especialment en menors de 50 anys. “La tendència està agafant una forma d’onada: ahir vam tenir més casos que dilluns i avui tindrem  més que demà. No està afectant als hospitals ni s’està traduint en més malalties greus o ingressos a UCI, però sí està afectant a tota l’activitat de l’atenció primària i això repercuteix sobre la vacunació”, ha lamentat Argimon abans de donar més detalls d’aquest impacte.

Per exemple, que ahir s’hagin estimat més de 5.000 casos positius, com dilluns, o que es detectessin 2.000 casos amb TAR en persones simptomàtiques, una xifra 10 vegades superior a fa fues setmanes. “Ahir vam fer 20.000 atencions COVID. Qui atén als centres de primària són persones que també vacunen, que en molts casos doblen… Cal comprendre que, o vacunem o diagnostiquem, però tot no podrà ser”, ha advertit.

Per tot plegat, el conseller ha demanat “un esforç més, responsabilitat i autoregulació”. “No vull estigmatitzar el jovent, que prou ha patit i pateix la pandèmia. Tothom està tenint una conducta més que responsable, però ara cal vacunar i vacunar més, mantenir la política de ‘vacuna que arriba, vacuna que va al braç’,” ha dit el màxim responsable de Salut abans d’emfatitzar que “les vacunes funcionen”, com ho demostra el fet que la immensa majoria de persones que ara ingressen no estan vacunades. De fet, Argimon ha volgut llençar una crida a aquelles persones d’entre 40 i 49 anys que, tot i poder-ho fer, encara no s’han vacunat o no han completat la pauta, perquè són un col·lectiu que també corre un risc i perquè la seva taxa de cobertura té encara força marge de millora.

Precisament pel que fa a l’efectivitat de les vacunes davant la variant Delta, la secretària de Salut Pública ha reiterat la importància de completar les pautes de vacunació, en tant que l’efectivitat de la vacuna contra aquesta variant s’enfila fins al 80% quan s’injecta la segona dosi. En aquest sentit, Cabezas ha vaticinat que, probablement, aquesta variant ja serà la majoritària la setmana vinent.

No caldrà quarantena si s’està completament vacunat

Un altre dels anuncis rellevants avançats és el fet que, a partir d’avui, s’escurça l’interval entre dosis de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per administrar-la al voltant de la vuitena setmana.

En segon lloc, Carmen Cabezas també ha detallat alguna de les novetats de l’actualització del Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció pel nou coronavirus SARS-CoV-2. Per exemple, s’inclou els símptomes semblants al refredat comú (rinorrea, esternuts, congestió nasal, mal de cap) com a possible símptoma orientatiu de variant Delta, i se suprimeix la quarantena per a persones correctament vacunades. També es recomana la vacunació en persones embarassades, però en canvi no s’aconsella la realització de tests serològics pel diagnòstic ni per després de la  vacunació.

En tercer lloc, tant Argimon com Cabezas han anunciat que a partir de la propera setmana es desplegaran equips i dispositius mòbils motoritzats per incrementar la vacunació de forma comunitària, gràcies als autobusos del Banc de Sang i Teixits –que vacunaran sense cita prèvia- i als vehicles facilitats per la companyia automobilística SEAT. A més, en aquesta línia de fomentar al màxim aquest procés d’immunització, es promocionaran noves iniciatives que facilitin l’accessibilitat, com ara que els CAP implementin espais i horaris de vacunació sense cita prèvia i que s’organitzin per fomentar el màxim la vacunació de les persones que acudeixin al CAP i encara no estiguin vacunades o els falti la segona dosi.

Pel que fa al pla de vacunació, entre dilluns i demà passat hauran arribat a Catalunya prop d’1 milió de vacunes. La setmana passada es va registrar un nou rècord, posant-ne prop de 600.000, i aquesta se segueix el ritme d’administrar 100.000 diàries. “Les vacunes són efectives i és clau tenir les dues dosis; les dues principals vacunes ajuden, de similar manera, a prevenir infeccions, hospitalitzacions i mortalitat”, ha reblat la màxima responsable de Salut Pública abans d’actualitzar la xifra de certificats COVID digital de la UE emesos: fins ahir (inclòs), són 1.044.384, la gran majoria de vacunació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa