Estudiants i professionals que treballen a les universitats de Catalunya estan cridats del 7 al 30 d’abril a fer-se una prova serològica per saber si tenen anticossos i també una PCR amb automotora als punts de cribratge que s’instal·laran a les universitats. Més de 230.000 persones d’aquest col·lectiu podran fer-se aquestes proves als centres universitaris més propers a casa seva, que començaran a la Universitat de Lleida i s’estendran a la resta de centres. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat de l’increment d’ingressos a les UCI, que han passat de l’1,4 al 3,4% en poques setmanes i ha demanat seguir les recomanacions i actuar amb “cap fred” per evitar “una explosió de casos”.

Dotze universitats amb diferents seus arreu de Catalunya participaran en els cribratges massius. La directora general d’Universitats, Victòria Girona, ha explicat que els cribratges començaran la setmana vinent a les universitats de Lleida i Girona.

Es tractarà d’un cribratge dirigit tant a estudiants catalans com de fora de Catalunya i a professionals dels centres que siguin asimptomàtics i que no s’hagin vacunat prèviament. Els resultats de les proves PCR es podran descarregar a través de l’aplicació La Meva Salut.

Nova fase de la pandèmia

La pandèmia entra en una nova fase i que en els últims deu dies les dades d’infecció han anat creixent amb més velocitat, segons ha confirmat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “En els dos darrers dies el ritme de creixement és d’un 3% o 4% en els tests ràpids en persones simptomàtiques”, ha afegit.

A l’atenció primària, després de nou setmanes de baixada progressiva de l’activitat relacionada amb patologia de la covid-19, s’ha observat també un increment del 7% de l’activitat relacionada amb la pandèmia en l’última setmana.

“No som una illa”, insisteix Argimon

La incidència de nombre de persones per cada 100 casos diagnosticats que acaben ingressant a l’UCI ha anat augmentant i ha passat de l’1,4% la primera setmana de l’any 2021, a l’1,7%, fins al 2,4% actual. Ara s’està avaluant si aquesta coincidència en el temps amb la variant britànica està directament relacionada.

Argimon ha reforçat la crida a la prudència amb les dades d’incidència a Europa en països com França o Itàlia, molt més elevades de les de Catalunya. “Hem passat la segona i tercera onada amb restriccions i d’una manera més relaxada que altres països, també amb incidències menys elevades, però no som una illa”, ha afegit.

Nou comentari