MónTerrassa
Rosset: Quina feinada se’m giraria si fos l’alcalde de Sant Pere!
  • CA
Mapa amb les delimitacions per parròquies
Mapa amb les delimitacions per parròquies | Jaume Rosset

!--akiadsense-->

Fa temps que tenia ganes d’actualitzar, posant referències i sobre una vista aèria recent, una informació que havia recopilat el Joaquim Verdaguer, fa anys, sobre el terme municipal de Sant Pere (fragmentat el 1904). El terme (en diferents tons de verd a la imatge) tenia set parròquies (Sant Pere, Sta Maria de Toudell, St Martí de Sorbet, Sant Miquel de Toudell, St Julià d’Altura, St Vicenç de Jonqueres i Sant Quirze de Terrassa). El terme de Terrassa hi quedava ben bé al mig (en negre). En vermell els nuclis existents a mitjan del segle XIX.

No tenia clar si, per exemple, l’Obac, els Caus o el Pou de glaç en formaven part. Doncs, la casa vella i la nova de l’Obac i La Pastora queden fora, just al límit. Tant al límit que la bassa de la casa nova ja està dins del terme de Sant Pere (actualment de Terrassa, és clar). En canvi, queden dins els Caus del Guitard, la Torrota de l’Obac, el Pou de glaç, la Foradada i també les Foradades, l’avenc i la carbonera de Castellsapera o el turó de la Carlina, ja a l’extrem nord.

Veureu que la majoria de barris de Terrassa, Can Gonteres, una bona part de l’actual Sabadell (no només La Creu Alta), Les Fonts, Sant Quirze i bona part de Viladecavalls en formaven part. Els límits eren (seguint el sentit de les agulles de rellotge, començant pel nord): Matadepera, Castellar del Vallés, Sentmenat, Polinyà, Bellaterra, Sant Cugat, Rubí, Ullastrell, Abrera, Vacarisses i Rellinars.

Quina feinada que se’m giraria si, per comptes de ser el president de l’Associació de Veïns de l’Antic Poble de Sant Pere, fos l’alcalde de Sant Pere!

Jaume Rosset

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa