MónTerrassa
Rodalies permetrà pagar via contactless des del torn validador de bitllets
  • CA
Estació de Renfe
Estació de Renfe | Renfe

!--akiadsense-->

Renfe implantarà en tota la xarxa de Cercanías i rodalia de Barcelona el sistema ‘Cronos’ per a l’accés i pagament directe en els torns amb targeta bancària sense contacte (contactless), segons ha informat el president de Renfe, Isaías Táboas, en la reunió del consell d’administració. El sistema permet als usuaris accedir directament al tren amb només aproximar la targeta (física o virtualitzada en un dispositiu mòbil), al punt de lectura (EMV) dels torns o cancel·ladores, sense necessitat d’adquirir prèviament el bitllet en taquilles o màquines autovenda.

Aquesta nova forma de pagament constitueix una solució innovadora i eficaç, i afavoreix la mobilitat sense barreres idiomàtiques, sense que el viatger precisi un coneixement previ dels diferents tipus de títol de transport. D’aquesta manera, el sistema ‘Cronos’ permet accedir a l’andana d’una forma més ràpida i còmoda, ja que el viatger redueix temps, evitant coles per a obtenir el bitllet, al mateix temps que suposa un sistema de pagament més sostenible i respectuós amb el medi ambient, per l’estalvi de paper que comporta no generar el títol de transport o el tiquet corresponent. A més, redueix el risc de possibles contagis en evitar l’ús d’efectiu i el contacte físic, i reduir el temps en el qual els viatgers romanen en l’estació per a adquirir els seus bitllets i per passar pels torns.

Aquest sistema, només vàlid per a bitllet senzill, admet targetes de crèdit o dèbit, sempre que siguin sense contacte. Per fer-ho possible, Renfe adaptarà tecnològicament totes les estacions de Rodalies amb la instal·lació de lectors EMV (Europay, Mastercard i Visa), per al pagament amb targetes amb xip sense contacte. Es manté l’opció, en cas que la targeta no funcioni correctament o no sigui l’adequada, d’obtenir el bitllet en taquilles o màquines autovenda.

El viatger està obligat a validar la targeta bancària en iniciar el viatge i en finalitzar-lo, passant-la pel torn o validadora corresponent, per a determinar el trajecte realitzat i, per tant, l’import a abonar. Si no es valida la targeta a l’inici o al final del trajecte, el sistema carregarà l’import corresponent al doble d’un bitllet senzill del màxim de nombre de zones. El sistema permet un nombre il·limitat d’accessos mitjançant targeta bancària, sempre que tots els viatgers es desplacin amb el mateix origen i destinació i que la validació a l’entrada i a la sortida es realitzi amb la mateixa targeta o dispositiu.

Combinat Rodalies

De manera simultània a la posada en servei del sistema ‘Cronos’, Renfe dotarà als torns de les estacions de Rodalia amb lectors de codi QR, que permeten la lectura de bitllets del Combinat de Rodalies, sense necessitat de l’obtenció prèvia del bitllet. El Combinat Rodalia permet utilitzar de manera gratuïta el servei de Rodalia en qualsevol Nucli d’Espanya, abans de l’inici i després de l’arribada amb tren Ave o Llarga Distància a destí. A partir del moment en què s’implantin els lectors de codi QR, no caldrà l’obtenció prèvia del bitllet de Rodalies. Els lectors de codi QR instal·lats en els torns de les estacions permeten la lectura del codi de barres imprès en cada bitllet d’Ave, evitant l’adquisició prèvia del bitllet de rodalia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa