Segons l’últim balanç de la Generalitat, durant la pandèmia han mort 4.175 persones en residències geriàtriques. La Covid ha deixat al descobert les mancances del sistema sociosanitari. També ha fet que les persones grans quedessin aïllades als centres sense poder rebre visites, gairebé. Com afecta això la salut d’aquests residents? El programa El Matí de Catalunya Ràdio ho ha demanat a la gent gran que viu en dues residències, a Terrassa i a Manlleu.

El reportatge se centra a la residència Casa Vapor Gran de Terrassa. Allà, han pogut parlar amb diversos residents. Àvies que explique que “quan he sortit d’allà dintre em sembla que era una altra persona. He patit una soledat molt grossa. I et fa rumiar molt més del que passa a fora” o bé que “és com si estiguessis en una presó, no veus la sortida. Però el temps tot ho esborra, i han anat passant els mesos i hem d’aguantar. Em pensava que ja no veuria mai més els meus fills… Però voler veure’ls és el que m’ha fet resistir”.

En canvi, Andreu Quadrat, amb 100 anys, i que ha passat el Covid relata que “vaig estar reclòs amb febre però jo no em vaig assabantar de res. M’ho van dir després”. També parlen amb persones que tenen familiars a les residències, com l’Anna Folch, que subratlla les dificultats de com va ser el retrobament per totes les mesures de protecció.

Finalment, la psicòloga del centre, Teresa Riera, detalla com ha estat el confinament per als avis: “Ha estat com un Dragon Khan de sentiments. L’aïllament i tancament els va provocar molt d’estrès al principi, i a nivell cognitiu s’ha perdut una mica per molts estímuls que els hàgim pogut donar. Han perdut rutines… Ens han donat una lliçó de vida perquè son molt més forts que no pas nosaltres, també perquè porten una motxilla de records i poden tibar d’experiències, i això els fa més forts”.

Nou comentari