MónTerrassa
Un monument que recorda el franquisme roman encara dret en ple centre de Terrassa
  • CA

Un monument que recorda ronman encara dret en ple centre de Terrassa. El dictador va morir el 20 de novembre de 1975. El monument dedicat a Alfonso Sala Argemí (primer Conde de Egara 1863-1945), està format per una gran base rectangular de pedra amb un medalló de bronze, amb el perfil del cacic al seu frontal, i flanquejada per dos blocs més petits als seus laterals. La base central està coronada per una escultura, que mostra una dona mig estirada a terra, la qual simbolitza la ciutat de Terrassa. I en els frontals de cada base lateral hi ha uns relleus que representen la ciutat de Terrassa: d’una banda, una dona amb l’escut de la ciutat, i d’una altra, una segona dona filadora amb dos infants.

El 7 de juny de l’any 1947 es ca col·locar la primera pedra fundacional del monument

El 7 de juny de l’any 1947 es va col·loat la primera pedra fundacional del monument, però no es va inaugurar fins al 30 d’abril de 1950 a l’actual plaça Vella, aleshores plaça Major o plaça d’Espanya. Posteriorment, el 1990, va ser traslladat al lloc on es troba actualment (passeig del Comte d’Egara).

El comte d’Egara va rebre nombrosos homenatges durant la postguerra a Terrassa. El 18 de maig de 1941 Alfons Sala rep la Medalla commemorativa de la “Liberación de Tarrasa” de mans del Governador Correa Véglison amb l’assistència de l’alcalde Joaquín Amat. El mateix dia es cel·lebra una misa de campanya. L’11 d’abril de 1945 va rebre un enterrament multitudinari a Terrassa amb presència de les màximes autoritats locals i provincials.

Biografia del personatge:

Alfons Sala i Argemí (Terrassa, 1863 – Barcelona, 1945). Industrial tèxtil, va crear l’Escola d’Enginyers Industrials Tèxtils de Terrassa. Fou diputat provincial pel Partit Liberal Dinàstic i amic personal d’Alfons XIII, i el 1919 fundà la Unió Monàrquica Nacional. Col•laborà amb la Dictadura de Primo de Rivera, la qual el nomenà president de la Mancomunitat governativa. El 1926 fou nomenat comte d’Egara. Durant la postguerra va col·laborar intensament amb el Nuevo Estado franquista.

El juny de 1990, amb motiu de la construcció d’un aparcament a la plaça Vella, es va encarregar la neteja del monument i es va canviar la seva ubicació passant de l’actual plaça Vella al lloc actual. L’escultura situada a la Vella anava acompanyada de dues al·legories, cada una en un lateral; l’una simbolitza la indústria tèxtil amb una filosa, la llana i el fil, i l’altra, la literatura i la cultura amb un llibre a la mà, però en canviar d’ubicació foren substituïdes per dos relleus que representen la ciutat de Terrassa: una dona amb l’escut de la ciutat en una mà i una segona dona filadora amb dos infants.

Les dues al·legories que formaven part del monument inicial es van traslladar al Parc de Sant Jordi el 1990, però foren objecte d’actes vandàlics i a l’abril de 1997, després de ser restaurades, van ser retirades i, actualment, es troben a les dependències de les Brigades Municipals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa