MónTerrassa
Rescatats 250 tritons atrapats en una bassa al Parc Natural de Sant Llorenç

Rescatats més de 250 exemplars de tritó verd que es trobaven atrapats en una bassa artificial ubicada dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Agents dels guardes forestals han estat els encarregats d’auxiliar els juvenils de Triturus marmoratus que havien quedat engantxats. Els guardes han intentat recuperar el màxim d’exemplars possibles i alliberar-los en en diferents punts al llarg d’una riera propera, situada dins de la mateixa conca hidrogràfica.

El procés d’extracció s’ha fet respectant el protocol de bioseguretat per a la manipulació d’amfibis, com informa la Xarxa de Parcs Natural de la Diputació de Barcelona. Per fer-ho, s’han estat fent les gestions necessàries per poder instal·lar una rampa a la bassa artificial amb l’objectiu de facilitar als tritons (i a la resta de la fauna del Parc) la seva entrada i sortida de l’aigua. D’aquesta manera, la nova infraestructura ajudarà a que cap més animals quedi atrapat a la bassa i pugui ser un element útil per a la conservació de la biodiversitat.

La bassa artificial on s’han trobat els tritons atrapats i on s’ha construït una rampa | XPN

Una espècie que cal protegir

El tritó verd és una espècie que a la península ibèrica es troba inclosa dins de la categoria de “preocupació”. Això és degut al seu estat de conservació. Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, des de la xarxa de parc s’ha estat fent seguiments en els darrers vint anys d’aquest animal en concret. Els estudis indiquen que la tendència és bona al nostre territori, si es té en compte el grau de distribució geogràfica i l’increment d’exemplars en els últims anys. Els experts asseguren que els principals factors que amenacen la supervivència dels tritons són: ” la desaparició de mitjans aquàtics, la canalització de cursos d’aigua temporals i la degradació de punts d’aigua permanents, les malalties emergents i la introducció de fauna exòtica”.

Alguns dels tritons de la bassa artificial al Parc Natural de Sant Llorenç | XPN
Alguns dels tritons de la bassa artificial al Parc Natural de Sant Llorenç | XPN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa