
Aquest relleu es troba ubicat a l’edifici Pont Aurell i Armengol, al carrer Major amb Cisterna. És obra de l’escultor Miguel Ros Orta i està elaborat amb pedra de gres (un tipus de ceràmica molt dura, resistent i impermeable. Es tracta de dos nens jugant amb un marrà, i té unes dimensions considerables, de 1,60 per 0,80 metres. L’edifici es va construir a finals de la dècada dels 40 del segle passat per encàrrec de Jordi Aurell i Solà als arquitectes Pere Pigrau i Josep Maria Bassols. L’edifici consta de tres pisos superiors i una planta baixa ocupada actualment per una entitat bancària.

Pont Aurell i Armengol de Terrassa va ser creada el 1908, i és una mostra de generacions amb capacitat innovadora d’adaptació per fer front al context econòmic i empresarial de cada moment. Lla producció de teixits de llana de quadres per a la fabricació de sabatilles va ser el seu producte estrella. L’experiència d’aquesta etapa va ser decisiva per donar un gir radical cap a la fabricació de teixits tècnics no teixits, concretament els punxonats per a tapisseria de l’automòbil, fabricant moquetes, maleters i safates per a cotxes. La SEAT fou un dels seus primers clients per a qui va fabricar teixits punxonats per al sostre del SEAT 600. Xmeneia de Pont Aurell i Armengol
La xemeneia
Xemeneia de base quadrada i fust troncocònic, de maó vist, de 29 m d’alçada i un diàmetre de 2,5 m a 1,6 m des de la base fins a la corona. És rematada amb un collarí senzill i té dos cèrcols protectors a la part superior. S’aixeca al pati de interior de l’antiga fàbrica tèxtil Pont, Aurell i Armengol, de filatures d’estam i carda, reconvertida en un conjunt d’habitatges. S’hi accedeix per un pas ubicat al carrer de Baldrich. La indústria es va fundar com a societat fabril l’any 1908, ens explica el cronista local Joaquim Verdaguer. Les seves arrels les hem de cercar l’any 1875 amb les empreses Escudé i Gibert i la d’Hermanos Armengol. Pont, Aurell i Armengol estava ubicada al Vapor Martri situat entre els carrers Viveret, Baldric, Sant Marià i Sant Francesc. En principi, la seva activitat era la fabricació de draparia, evolucionant cap el teixit per calçat i derivats de l’indústria automobilística. Entrat el segle XXI, l’empresa es va traslladar a unes naus del polígon de Can Petit. El lloc ocupat pel vapor es va reconvertir en espai edificable on una immobiliària va construir edificis d’habitatges deixant la xemeneia de la fàbrica al bell mig del pati interior.