El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat una moció en referència als jutjats de violència domèstica de la comarca, en la qual es demana al Ministeri de Justícia de l’Estat Espanyol i la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la no suspensió i trasllat del jutjat de VIDO dels Jutjats de Cerdanyola del Vallès i Rubí a un altre partit judicial, tal com es proposa al document de “Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona” del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l’1 d’octubre del 2019. La moció, que ha estat presentada pels grups del govern PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem, ha estat aprovada per unanimitat.

El Consell considera que amb aquesta modificació s’allunyaria la justícia de les dones que es puguin veure afectades per un cas de violència masclista i que es faria més difícil que poguessin denunciar. Val a dir que segons l’informe del Consell Comarcal presentat el passat mes de novembre, cada dia es presenten a la comarca 5 denúncies per violència contra les dones al Vallès Occidental. Una altra dada rellevant és que, sí bé l’any 2018 es van tramitar 442 ordres de protecció a víctimes de violència de gènere als jutjats i tribunals dels partits judicials del Vallès Occidental, un 60,4% van ser denegades.

“Ens oposem a la proposta de comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l’1 d’octubre del 2019, que al Vallès Occidental afecta especialment als municipis de Cerdanyola del Vallès i Rubí, on les dones que denunciïn violència del nostre municipi hauran de desplaçar-se a Sabadell i Terrassa, respectivament”, exposen des de l’ens comarcal.

En els acords de la moció també es demana a la Generalitat i el Ministeri de Justícia la proposta d’afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar I’accés de les víctimes de la violència masclista a l’empara judicial, i que aquest extrem en el cas de l’àmbit judicial passa per aproximar els òrgans judicials a les víctimes.

Nou comentari