MónTerrassa
El Raval de baix de Terrassa fora de les muralles medievals
Raval de Baix per diferenciar-lo del raval de Dalt o raval de Montserrat. Recordem una mica aquest espai de la zona centre de Terrassa, i plena d’història i d’històries. El raval de Baix estava situat fora de muralles davant el Portal Nou o Porta Barcelonesa. Segons ens recorda l’historiador Joaquim Verdaguer en el seu blog, en concret, es trobava en l’espai que ocupa el final del carrer de l’Església, Rutlla i carrer del Portal Nou, és a dir davant de l’antic edifici de Caixa Terrassa, avui un edifici amb un cartell que diu que està en venda.

Abans d’enderrocar les muralles medievals de la vila egarenca, a fora hi havia cases

Abans d’enderrocar les muralles medievals de la vila egarenca, a fora hi havia cases a redós dels camins de Barcelona i de Rubí que es coneixien com les cases del Raval de Baix. En aquella època en aquest raval era un dels lloc de lleure del migdia del diumenge a la sortida de missa (a la tarda havien de tornar a treballar als obradors). Allà es jugava a varis jocs, principalment a la rutlla, consistent en fer rodar, fer rutllar, un cèrcol metàl·lic o de fusta amb un bastó sense que es tombi. En principi, perquè Baltasar Ragon considerava que es tractava de “tirar la rutlla”, és a dir, el cercle que amb colors pintats serveix per tirar al fitó. Aquests jocs eren molt populars entre els nens i nenes des d’antic. D’aquí ve el nom del carrer de la Rutlla.

La Caixa de Terrassa va construir la seva seu pròpia al carrer de la Rutlla

La Caixa de Terrassa, després de rodar com a llogatera per diversos edificis, va construir la seva seu pròpia al carrer de la Rutlla. L’edifici obra de Lluís Muncunill es va enderrocar més endavant per construir-hi l’actual edifici modern, ara en desús. Així doncs, malauradament l’obra de Muncunill va desaparèixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa