MónTerrassa
El ratolí Perez estrena nova casa a Terrassa

El ratolí Pérez estrena nova casa a Terrassa. La Ronda de Ponent, a l’alçada del número 146, torna a lluir la petita porta de fusta de color vermell amb marc blanc que dona acollida a aquest mític personatge infantil. Es tracta d’una iniciativa que en els darrers anys s’ha anat escampant per diferents ciutats veïnes, com Sabadell o Barcelona. L’objectiu era que els nens que perdin una dent poguessin anar allà a deixar-les enlloc de sota el coixí. La caseta es trobava situada al capdamunt de la Ronda, a tocar de l’avinguda Béjar, relativament amagada en una zona verda i d’esbarjo infantil.

Un racó ple de màgia per als més menuts

La primera vegada que Terrassa va comptar amb una residència dedicada a aquest personatge va ser el 2019. Aleshores lluïa una escaleta i un petit rètol que anunciava la seva presència. Sovint s’hi podia veure nens que hi deixaven les cartes per al famós ratolinet. Amb el pas del temps, la casa va anar patint diverses modificacions. Va canviar el color de la porta i alguns elements decoratius. Fins que va acabar desapareixent.

Malauradament, l’incivisme d’alguns ciutadans va fer que es perdés aquest racó de màgia. Però aquest octubre de 2022, s’ha decidit que era el moment de recuperar aquesta iniciativa i per això ha aparegut de bell nou la porta. Això sí, ho ha fet sense cap senyal, com si volgués passar desapercebuda per als incívics però visible per als infants curiosos que la vulguin trobar.

Es tracta d’una figura popular a les cultures espanyola i hispanoamericana, semblant a la fada de les dents, originada a Madrid l’any 1894. Un ratolí anomenat Ratón Pérez o “ratonpérez” o “ratompérez” va aparèixer per primera vegada a “Cuentos, oraciones, adivinanzas y refranes populares” (1877), de Fernán Caballero, pseudònim de Cecilia Böhl de Faber y Larrea, a ” La hormiguita” com el seu marit amable i tímid, així com el marit de “La Ratita Presumida”. Aquest personatge inspiraria més tard a Luis Coloma, que el faria part del folklore tradicional espanyol convertint-lo en una mena de Fada de les dents.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pol a octubre 16, 2022 | 21:29
  Pol octubre 16, 2022 | 21:29
  Voleu dir l'angelet ?
 2. Icona del comentari de: Els angelets a octubre 16, 2022 | 21:37
  Els angelets octubre 16, 2022 | 21:37
  Espanyolitzar infants, això és el què pretenia explícitament un ministre espanyol i allò que voldria l'estat espanyol. No trobo pas bé autointroduir una tradició espanyola i a sobre borbònica, es tracta d'una tradició espanyola nascuda d'un conte escrit per Luis Coloma Roldán (1851-1915) per al borbó espanyol Alfons XIII. Un altre autogol ? Feu-vos-ho mirar.
  • Icona del comentari de: Viktor a octubre 17, 2022 | 08:39
   Viktor octubre 17, 2022 | 08:39
   Potser el que caldria fer-se mirar es el fet de intentar polititzar QUALSEVOL celebració, festivitat o motiu d'alegría pels més petits. ¿Deixem de celebrar els reis mags per no ser catalans?¿Esborrem el Halloween? Perquè no aprofitem i ho celebrem TOT , castanyada, Halloween, Ratoncito Pérez o tot el que ens serveixi d'excusa, no per potenciar el consumisme, sino per gaudir amb els més petits. Que el problema ja no ve ni de fora ni dels que manen...el problema ja comença a tenir-lo al cap més d'un/a....
   • Icona del comentari de: Roger De La Torre Cladellas a octubre 17, 2022 | 15:40
    Roger De La Torre Cladellas octubre 17, 2022 | 15:40
    Quina raó 🦾
    • Icona del comentari de: Anna a octubre 17, 2022 | 16:45
     Anna octubre 17, 2022 | 16:45
     On hi veus la raó en intentar substituir, sí substituir directament, una tradició antiga i que s'ha transmès de generació en generació de fa segles la dels angelets, amb un d'origen borbònic de finals del segle XIX ? Aleshores esteu d'acord en substituir tradicions que ja tenim ? El mite dels angelets o per exemple la fatina a Itàlia o la Bonne Petite Souris de França i el Quebec o la Fada do dente portuguesa (datada des del segle XI)... son molt antics, mentre la llegenda espanyola del Perez és d'un conte de l'any 1894 i fa el mateix fet i servei que l'angelet de les dents nostrat. Jo no hi veig cap raó per a substituir una tradició que ja tenim i encara més si és molt més antiga que la que varen portar els castellans.
   • Icona del comentari de: A en Viktor a octubre 17, 2022 | 16:28
    A en Viktor octubre 17, 2022 | 16:28
    No t'erris, no ho barregis tot matusserament i no ens intentis fer trampa. En molts de països hi ha la tradició o el mite popular destinat a tranquil·litzar els infants petits quan perden les dents de llet. Per la qual cosa aquesta "tradició" no és "políticament" única a Catalunya i doncs no és únicament catalana. Però cada país la manté i la transmet de generació en generació, amb variants diferents, al nostre país quan a un infant li cau una dent de llet hi ha el mite o tradició de l'angelet de les dents o els angelets i de posar la dent sota el coixí quan se'n va a dormir, l'endemà s'hi troba algun confit o present. Així procurar mantenir la tradició de l'angelet de les dents al nostre país i que la substitueixin directament per un ratolí de tradició castellana, no és pas fer política i tu ho saps perfectament. I la comparació amb els reis d'Orient, senzillament no encaixa gens, car tot l'àmbit europeu de tradició cristiana té tradicions o celebracions sovint comunes amb diversos països, com per exemple la festivitat de Sant Esteve o la celebració a la qual et refereixes com a no "catalana" (?!) amb la tradició de regals dels tres reis d'Orient, això sí cada país normal, sense ocupants i lliure, anomena aquest Sant i els reis d'Orient correctament en la seva llengua.
 3. Icona del comentari de: A en Viktor i en Roger a octubre 17, 2022 | 16:58
  A en Viktor i en Roger octubre 17, 2022 | 16:58
  Segurament alguns dels comentaristes que confonen conceptes i hi veuen "politització" on no n'hi ha, son dels que anomenen la celebració de la Nit de Nadal com a "Nit bona" o la de "Cap d'any" com "Nit vella"etc. No, no trobo pas bé la substitució dels noms de les nostres celebracions, i tradicions, i encara menys hi trobo cap "raó" ni politització en mantenir tradicions, festivitats o "motius d'alegria" per a nens i adults, que ja existeixen. Sempre n'hem dit els angelets o l'angelet de les dents, segons la contrada i voler-ho mantenir no és cap politització de res, ans al contrari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa