Protecció Civil de la Generalitat demana especial prudència davant l’arribada d’un fort temporal de vent, neu, pluja i onatge molt important que afectarà Catalunya des d’avui fins dijous pel matí. De la previsió meteorològica cal destacar la possibilitat que demà a primera hora nevi a molt baixa cota a les comarques del litoral i prelitoral, especialment a les comarques del nord-est, tot i que no s’esperen gruixos importants a aquesta primera hora.

A partir del migdia la cota de neu pujarà però s’intensificarà la nevada amb gruixos acumulats molt importants fins dimarts, especialment en comarques de Catalunya Central i l’interior de Girona. A les Terres de l’Ebre la nevada iniciada avui als Ports es mantindrà tot el dia de demà amb gruixos significatius. Més endavant, també es preveu pluja sostinguda que pot acumular al voltant de 100 l/m2 en 24 hores tant dimarts com dimecres, que pot implicar una acumulació superior als 200 l/m2 en 48 hores en tot l’episodi al nord-est, amb crescudes de cabals dels rius de tot el litoral i prelitoral en general.

També hi ha un fort temporal marítim amb onades que poden superar els 5m tocant la sorra i que poden arribar fins i tot a 7m. A més, avui i demà hi haurà temporal de vent important, molt fort i sostingut, especialment a la franja litoral i prelitoral, sobretot a les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’episodi viurà l’acumulació de diversos fenòmens adversos, segons ha previst el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a la reunió del Comitè Tècnic dels plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT, que Protecció Civil de la Generalitat ha activat les darreres hores, per les nevades previstes, fortes ventades, acumulació de pluja durant dies i fort onatge previstos. Aquest front s’emmarca en el fenomen meteorològic advers anomenat Glòria que afecta part de l’Estat, especialment la franja mediterrània i les Illes Balears.

Dilluns: La setmana començarà amb precipitació en forma de neu a primeres hores del dia a les comarques litorals i prelitorals, especialment als extrems nord-est i sud. Aquesta precipitació pot donar-se de bon matí en cotes molt baixes i amb el pas de les hores anirà pujant de cota, nevant en comarques del prelitoral. Seguirà nevant, intensificant-se dimarts en cotes ja més altes, podent arribar a acumular 1.5m o 2m de neu nova fins i tot en cotes per sobre els 2.000 m en tot el temporal. Durant tot el dia el vent fort afectarà al litoral i prelitoral amb ratxes per sobre 80 km/h i valors sostinguts, així com fort onatge a tot el litoral, amb valors màxims per sobre els 7 m.

Dimarts: El segon dia de la setmana estarà marcat segons les previsions per pluges sostingudes i abundoses especialment en les comarques de l’extrem nord-est i comarques interiors de Catalunya central i les de l’extrem sud, a més de la neu que pot seguir precipitant a les cotes altes, tant en cotes altes de la Catalunya central i extrem sud, així com el Pirineu i Prepirineu.

Dimecres: La previsió, que convé seguir com es defineix, indica que les precipitacions aniran disminuint d’intensitat al sud, però es mantindran fortes a les comarques del nord. Els cursos fluvials de tot el litoral i prelitoral creixeran amb possibilitat d’afectacions a diferents punts, sobretot la conca del Ter i la Muga.

Pel que fa al temporal marítim, tant dilluns com especialment dimarts i dimecres hi haurà onades de fins a 4m 5m que en alguns casos poden superar els 7m en tota la costa. Amb onatge fort serà difícil que en alguns casos els rius aboquin l’aigua precipitada al mar.

També convé tenir present el fort vent de llevant i Gregal que afectarà sobretot dilluns tota la costa litoral i prelitoral, tot i que es farà notar a tot Catalunya amb valors alts sostinguts.

Nou comentari