MónTerrassa
Protecció Civil activa el Pla INUNCAT per pluges intenses i acumulació d’aigua

Protecció Civil de la Generalitat, en base a la informació emesa pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar, ha activat el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) en fase d’ALERTA per la previsió de fortes pluges, per acumulació d’aigua durant el dia d’avui i demà al litoral i prelitoral de la meitat sud de Catalunya i per fort onatge a tot el litoral català.

Les últimes previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que, durant el dia d’avui 27 i demà 28 es puguin superar els llindars d’intensitat (20 l/m2 en 30 minuts) i d’acumulació de pluja (100 l/m2 en 24 hores), així com d’estat de la mar amb onades que podran superar els 4 metres.

Es preveu que les superacions d’intensitat de pluja es donin en primer lloc al sud del país durant les properes hores, estenent-se en direcció nord fins a les comarques del litoral i prelitoral central fins al migdia de demà. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de ratxes molt fortes de vent. A les comarques del quadrant nord-est es preveuen especialment superacions del llindar d’acumulació durant tot el dia de demà 28.

Aquest episodi anirà acompanyat de fort onatge a tot el litoral català. S’espera que ja durant les properes hores es podran produir superacions dels llindars a tot el litoral, i especialment durant el dia de demà a tot el litoral i sobretot a la Costa Brava, on les onades podran superar els 4 metres. Hi haurà notable mar de fons de l’est que es mantindrà durant el diumenge.

Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en la mobilitat mentre duri l’episodi de fortes pluges. Eviteu els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixeu a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges. També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat.

Davant el fort onatge, no us acosteu a espigons i esculleres a veure trencar les ones i respecteu els senyals de tancament. Hi són per a la vostra seguretat. Consulteu els consells al web interior.gencat.cat/onatge i interior.gencat.cat/inundacions

Tingueu en compte també que avui divendres, des de les 6 hores i fins dilluns a les 6 hores, està en vigor el període de confinament municipal, excepte mobilitat essencial. Consulteu les restriccions.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

Augmentar la distància de seguretat.

Reduir la velocitat.

En cas de patir aiguaplaning: no s’ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.

Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.

Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.

En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.

No travesseu zones inundades.

Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat

Prealerta VENTCAT

Protecció Civil de la Generalitat també ha emès una Prealerta del Pla d’emergències per ventades VENTCAT per la previsió de ventades d’intensitat moderada, però sostingudes, avui al litoral central i que demà s’estendran pel quadrant nord-est de Catalunya.

En aquest senti, cal especial prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d’àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Mentre duri el vent fort a les zones afectades es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques, i si no es pot garantir la seva subjecció, millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

En el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.

Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.

Subjectar el volant de manera segura i forta.

Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa