Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per la previsió d’incidències que poden provocar les pluges que des de la matinada afecten gran part del territori de forma intermitent i, de forma continuada, el litoral de Girona, especialment a l’Alt i el Baix Empordà, on en 24 hores es podran acumular més de 100 l/m2 segons el Servei Meteorològic de Catalunya amb puntes d’intensitat de fins a 40 l/m2 en 30 minuts, de caràcter gairebé torrencial. Aquesta situació pot produir problemes en rius i rieres, que baixaran amb cabals importants. A hores d’ara (migdia) s’han produït incidents sense gravetat a la meitat nord del territori. Fins a les 10 del matí s’havien rebut fins a 147 trucades al telèfon d’emergències 112 de Catalunya per 112 incidents relacionats amb les pluges. De les 147 trucades, 70 han tingut origen al Baix Empordà i 37 a l’Alt Empordà. També destaquen les 24 des del Vallès Oriental. Les incidències han estat principalment per inundacions de baixos i grans bassals a vies. En aquest sentit, a la C-17 s’ha hagut de tancar al trànsit el túnel situat al pk 10, a Mollet del Vallès, per la gran quantitat d’aigua acumulada a l’interior.

Es preveu que el front es retiri al vespre-nit.

Davant d’aquest episodi, Protecció Civil de la Generalitat ha mantingut contacte des de la matinada amb els Ajuntaments de les zones afectades i els ha recomanat tancar els accessos a rieres, zones inundables i altres punts de risc. Protecció Civil recomana a la ciutadania informar-se de la situació meteorològica i les possibles afectacions viàries abans de sortir de casa. Convé extremar les precaucions entorn de rius i rieres perquè poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.

De la mateixa manera, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.

Si les tempestes van acompanyades d’aparat elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

Nou comentari