MónTerrassa
Prop de 500 dones, ateses per violència masclista aquest 2020 a Terrassa
  • CA
Jordi Ballart amb la tinenta d'alcalde Núria Marín
Jordi Ballart amb la tinenta d’alcalde Núria Marín | Rafel Casanova – BCF

!--akiadsense-->

Dues dones han perdut la vida a Terrassa aquest 2020 víctimes d’un feminicidi. “Són dades terribles que no ens deixen indiferents”, ha manifestat l’alcalde Jordi Ballart, tot recordant que a Catalunya han estat tretze les dones que han perdut la vida a mans d’un home. Aquest 25 de novembre, Terrassa se sumarà un any més al Dia Internacional contra la violència masclista, perquè “hem de continuar la lluita contra una cultura patriarcal que encara imposa la jerarquia de gènere i aboca a situacions d’abús i d’agressions”.

Les xifres no menteixen, i a la situació de pandèmia les ha agreugat. Entitats i administracions, també des dels cossos policials, han alertat que arran de la pandèmia i del conseqüent confinament s’ha produït un increment de denúncies per maltractaments i agressions masclistes. Des de Terrassa, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, entre el gener i l’octubre de 2020, ha atès 977 dones i 19 homes; ha realitzat 4.814 cites presencials o telemàtiques i 2.043 accions de coordinació amb diferents professionals de diversos àmbits. Això suposa que s’han incrementat un 31% les persones usuàries respecte el mateix període de l’any anterior. D’entre totes les persones ateses, un 61,4% són noves usuàries.

Des del govern han volgut ressaltar que les dones en situació de violència, representen el 50% del total de dones ateses. Un percentatge molt similar al d’anys anteriors i que es manté estable des de fa gairebé una dècada. També es manté estable l’àmbit en què es produeix la violència, ja que més del 86,4% es dona en l’àmbit de la parella.

Un nou servei, un estudi i un protocol

A més, aquest mes de novembre, Terrassa compta amb un nou recurs per a l’atenció de dones víctimes de violència masclista. Es tracta del SIE o (Servei d’Intervenció Especialitzada), que depèn de la Generalitat de Catalunya. Un nou servei que s’ha d’afegit a la Unitat d’atenció a la víctima de la Policia Municipal, que des del gener fins a l’octubre de 2020, ha realitzat un total de 122 atencions, de les quals 35 corresponen a informació i assessorament i 87 a denúncies. Les dades mostren que durant els mesos de confinament, d’abril a juliol, s’han presentat una mitjana d’11 denúncies mensuals.

En aquest sentit, l’Ajuntament va iniciar el passat mes de juliol un estudi per analitzar l’afectació de la Covid i el confinament en dones i infants víctimes de violència masclista. El treball de la Comissió va ressaltar la necessitat de mantenir els serveis oberts, d’incorporar mitjans telemàtics i de preveure mecanismes específics per atendre persones en situacions de vulnerabilitat (com poden ser les dones grans, dones amb capacitats diverses i dones migrades). Entre les conclusions a les quals es va arribar destaquen la necessitat de reforçar la coordinació entre totes les administracions i la tasca del teixit associatiu i de suport als barris per prevenir i detectar violències masclistes.

L’alcalde ha destacat que Terrassa vol ser “capdavantera en la lluita pels drets de les dones” així com aconseguir una ciutat “igualitària, segura i lliure de violències masclistes”. En aquesta línia, en el marc de la Campanya contra les violències masclistes d’enguany es presentarà públicament, en format virtual, el Protocol de Prevenció de la Mutilació Genital Femenina de Terrassa, una vulneració greu dels drets de les dones i les nenes, considerada una forma de violència masclista, que es produeix a l’àmbit comunitari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa