MónTerrassa
Un projecte de l’Hospital de Terrassa porta l’hemodiàlisi a casa del pacient
  • CA
Un pacient fent dialisi
Un pacient fent dialisi | CST

!--akiadsense-->

El Consorci Sanitari de Terrassa ha iniciat el programa d’hemodiàlisi domiciliària aquest mes de febrer. El primer pacient ha començat a fer hemodiàlisi al seu domicili sense cap incidència, després de 4 setmanes d’entrenament a la Unitat de Diàlisi de l’Hospital de Terrassa. El Projecte Hemodinn està liderat pel Servei de Nefrologia del CST en col·laboració amb l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i s’emmarca en el Programa de Compra Pública d’Innovació en Salut de la Generalitat. L’actuació té per objectiu millorar la qualitat i l’eficiència de l’atenció sanitària.

L’hemodiàlisi domiciliària es pot aplicar a pacients joves amb vida laboral activa fins a pacients d’edat avançada amb molta patologia associada, que podrien beneficiar-se d’una millor tolerància, i evitar els desplaçaments a les unitats hospitalàries o centres d’hemodiàlisi. El procés d’aprenentatge acostuma a durar un mes i el porten a terme els professionals d’infermeria de la Unitat de Diàlisi domiciliària de l’Hospital de Terrassa. Poc a poc s’ensenya al pacient a fer el muntatge i el funcionament del monitor i com fer els controls i les cures. Durant aquest període el malalt aprèn a fer-se les sessions d’hemodiàlisi en el centre i un cop assolides aquestes habilitats comença les sessions en el seu domicili.

Conciliació i comoditat

Hemodinn, és un projecte innovador impulsat pel Departament de Salut amb una subvenció del 50% del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que incorpora un nou sistema per fer la modalitat d’hemodiàlisi domiciliària, utilitzant uns monitors compactes, de fàcil maneig i fàcilment transportables, sense requeriment d’instal·lació d’una planta de tractament de l’aigua en el domicili. Així mateix, Hemodinn està desenvolupant una plataforma digital per monitoritzar en el domicili del pacient les constants i dades clíniques clau, facilitant el seguiment i efectivitat del tractament, així com poder donar indicacions terapèutiques o consells de salut als pacients.

L’hemodiàlisi domiciliària és una de les modalitats per substituir la funció renal que permet realitzar l’hemodiàlisi de manera autònoma sense que el pacient s’hagi de desplaçar periòdicament a l’hospital. L’hemodiàlisi domiciliària atorga beneficis clínics, gràcies a les sessions freqüents (5-6 cops per setmana), perquè s’assembla més al funcionament del propi ronyó i, per tant, millora la tolerància de les sessions i els paràmetres clínics i analítics. Les modalitats domiciliàries permeten flexibilitzar els horaris i eviten la pèrdua de temps en els trasllats als centres sanitaris on es fa l’hemodiàlisi. La diàlisi s’adapta i s’individualitza a les necessitats i a les característiques clíniques i personals de cada pacient, i no al contrari, no és el pacient el que s’adapta a l’hospital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa