Els primers autobusos circulant per Terrassa
Els primers autobusos circulant per Terrassa | TMESA

Transports Municipals d’Ègara ha publicat a través de les xarxes socials una fotografia de la ciutat en què es pot veure un autobús circulant pel carrer Topete amb passeig i plaça del Doctor Robert. La curiositat radica en què la imatge està presa a finals dels anys 20 del segle passat. I és que com ens recorda TMESA, els primers autobusos de Terrassa van començar a circular un 2 de juliol de 1927, justament, un dia de Festa Major. N’hi havia dos, eren dos vehicles de la marca Ford i hi cabien 14 persones assegudes i 8 de dretes.

Una mica d’història

A mitjans de la dècada dels anys vint del segle XX en el Consistori es debatia la posada en marxa d’un servei de transport públic. Es volia implantar el sistema per mitjà de tramvies, emmirallant-se amb els tramvies de Barcelona. Però l’orografia de la ciutat, amb carrers amb pendents, estrets i tortuosos no el feien viable. Per tant es decantaren per la via alternativa; els autobusos.

Per la Festa Major de Terrassa, el dia 2 de juliol del 1927, s’inauguraven les línies d’autobusos. Es tractava d’una novetat. Per tant, l’esdeveniment va aixecar molta expectació. Dos cotxes-autobús alineats a la plaça Vella, davant de l’església parroquial foren beneïts pel prior, Josep Molera. Després l’alcalde, Josep Ullés i autoritats ocuparen els autobusos per donar una volta pel circuit que s’havia marcat.

Eren dos cotxes marca Ford, en què cabien 14 persones assegudes

Eren dos cotxes marca Ford, en què cabien 14 persones assegudes en seients laterals i 8 de dretes. El trajecte emprat era de circumval·lació: un autobús feia el recorregut; Estació del Ferrocarrils de Catalunya, Rambla, Rasa, Pantà, Cervantes, Estació del Nord, Mas Adei, Sant Antoni, plaça Dr. Robert, Topete, ctra. Moncada, Sant Francesc, Rutlla, Vall i estació. L’altre autobús el feia a la inversa. La volta durava mitja hora. L’Ajuntament va donar la concessió del servei a Josep Prats Ferrer.

Per saber-ne més

Nou comentari

Comparteix