MónTerrassa
Les primeres 15 mesures “urgents” per reduir la contaminació al Vallès
  • CA

Aquest dijous s’ha constituit i reunit la Taula política per la qualitat de de l’aire del Vallès Occidental. Aquest òrgan, fruit de l’acord del Consell d’Alcaldies, ha d’elaborar el Pla Supramunicipal per la qualitat de l’aire de la comarca, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Aquesta Taula està formada per tots els ajuntaments del Vallès Occidental i comptarà amb l’assessorament d’experts en els diferents àmbits de treball. Aquest dijous, el Consell Comarcal ha presentat un primer paquet de 15 mesures que els municipis poden aplicar de forma imminent per millorar la qualitat de l’aire i mentre s’elabora el Pla que ha de contenir el full de ruta a seguir.

El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental Ignasi Giménez ha afirmat que “volem estar en aquest debat i fer sentir la nostra veu com a comarca perquè l’aire no coneix de fronteres, no coneix de muralles, i per tant hem de ser capaços de coordinar totes les mesures que es puguin prendre des dels 23 municipis de la comarca juntament amb la Generalitat i la Diputació”. També ha assegurat que “un dels objectius d’aquest Pla Supramunicipal per la qualitat de l’aire ha de ser la coordinació i el treball conjunt amb altres territoris. Perquè està clar que les mesures que es prenen a Barcelona o l’Àrea Metropolitana tenen un impacte directe en la nostra comarca i per això demanem ser presents en les converses, prendre part dels acords”.

Gimenez ha afirmat que “els estudis indiquen que un 70% de la contaminació prové de la mobilitat. Per tant, haurem d’incidir en aspectes de mobilitat però no només en aquests. Hi ha diferents aspectes els quals podem incidir com a municipis, més enllà de la mobilitat, per ajudar també en una millora de la qualitat de l’aire”. Aquestes 15 primeres mesures inclouen:

– redacció o actualització dels protocols municipals d’urgència davant episodis greus de contaminació.

– Revisió dels requisits ambientals en totes les licitacions i serveis que faci l’Ajuntament.

– Promoció de l’ús del vehicle elèctric i l’híbrid recarregable per endoll, amb la instal·alció de punts de recàrrega.

– Reducció del trànsit motoritzat a l’entorn escolar, potenciant els camins escolars.

– Elaboració de mapes de temps a peu entre punts de referència del municipi i millora de la xarxa bàsica de vianants (voreres, passos de vianants, accessibilitat…).

– Intensificació del control dels vehicles altament contaminants per part de la Policia Municipal i en coordinció amb la Generalitat de Catalunya.

Revisió ambiental de les flotes concessionaries municipals (autobús, camions residus, vehicles de neteja, flota municipal, etc.)

– Reorganització d’horaris i itineraris de distribució urbana de mercaderies.

– Control de les instal·lacions de calefacció dels equipaments i instal·lacions municipals perquè disposin de filtres adequats i segueixin un correcte funcionament.

– Incorporació d’activitats educatives sobre la qualitat de l’aire a programes municipals i comarcal d’educació.

– Reorganització del transit per pacificar els nuclis urbans i evitar dreceres per passar d’una població a altra.

– Participació a les iniciatives del projecte Vallès Circular com a estratègia de reducció, de reutiltizació i reciclatge de materials residuals, com a nous subproductes amb valor i utilitat.

– Formació del personal municipal per a la inspecció i control del sector de la construcció per la reducció d’emissions.

– Eliminació del plàstic d’un sol ús i altres materials contaminants en equipaments i activitats municipals.

– Realització d’accions de conscienciació ciutadana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa