
!--akiadsense-->
Eva María Urbano, estudiant de doctorat de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), i recent titulada de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), ha realitzat un projecte per transformar plantes industrials en plantes energètiques virtuals (en anglès Virtual Power Plant, VPP), una nova forma de generar i gestionar l’energia. La venda d’energia renovable autogenerada a les empreses elèctriques és la clau de la viabilitat econòmica del projecte, amb el qual ha guanyat el Premi Eficiència Energètica 2019 de l’Asociación de Empresas de Eficiencia Energética (A3e), en la categoria de Treballs de Fi de Màster.
Eva María Urbano ha rebut recentment a Madrid el Premi Eficiència Energètica 2019 en la categoria de Treballs de Fi de Màster convocat per l’Asociación de Empresas de Eficiencia Energética (A3e). Aquesta estudiant de 24 anys és Enginyera Aeroespacial i màster en Enginyeria Aeronàutica per la UPC. Actualment forma part del grup de recerca Motion Control and Industrial Aplications (MCIA) de la UPC a Terrassa, on cursa el doctorat.
En el seu treball de fi de màster premiat a Madrid i dirigit pel professor José Luis Romeral proposa transformar una planta industrial en una planta elèctrica virtual en anglès Virtual Power Plant, VPP) amb l’objectiu d’obtenir beneficis del mercat energètic i alhora descarbonitzar els processos de fabricació, tot facilitant la transició energètica. Les VPP són un nou concepte de gestió energètica que està cobrant força i que es basa en entrellaçar diferents fonts d’energia en un fluxe de demanda d’electricitat que es gestiona amb l’ajut de la tecnologia i d’Internet de les coses. Segons explica l’estudiant, “actualment podem reduir les emissions de CO2 i l’ús de l’energia sense sacrificar el creixement econòmic si descentralitzem el mercat energètic i augmentem la generació d’energies renovables”.
En el seu treball “confirma que la clau és donar protagonisme als prosumidors, és a dir, entitats capaces de consumir i alhora generar electricitat que creen flexibilitat en el sistema energètic”, assegura. La idea d’Urbano és molt senzilla però alhora conté una gran complexitat tècnica. Es tracta que una empresa del sector productiu aprofiti les seves instal·lacions per generar la pròpia energia renovable, la pugi fer servir en l’activitat productiva i pugui emmagatzemar i vendre’n els excedents al mercat energètic en condicions econòmiques favorables. I és que, tal i com explica l’estudiant,“per convertir una planta industrial en una VPP, l’empresa ha de desenvolupar un pla de negocis, obtenir dades històriques de la planta, implementar sistemes d’emmagatzematge i generació d’energia renovable i gestionar contractes amb brokers i proveïdors d’electricitat”.