MónTerrassa
La Plataforma en Defensa del Vapor Ros vetlla per la conservació
  • CA
ssss

!--akiadsense-->

La Plataforma en Defensa del Vapor Ros (PDVR) és una entitat que vetlla per la protecció i la dinamització del recinte industrial. Localitzat al centre de la ciutat de Terrassa, “és un exemple excepcional del patrimoni industrial terrassenc, amb un paisatge fabril misteriós i captivador. Des del cessament de la seva activitat, la fàbrica s’ha convertit en punt de trobada d’artistes i associacions culturals, formant un conglomerat d’usos relacionats amb els moviments artístics de la ciutat. Amb la mort del seu propietari, l’espai queda en un buit legal i en litigi entre la Generalitat i l’Ajuntament·. És en aquest moment quan es forma la Plataforma, amb el principal objectiu de preservar l’espai, donar continuïtat a les activitats existents i promoure l’obertura del recinte al teixit social de la ciutat.

L’agost del 2016 mor Francisco Cabeza Fontseca, propietari del recinte del Vapor Ros. A partir d’aquest moment, el recinte queda en un buit legal. És a partir d’aquest moment que diverses veïnes i membres de col·lectius i entitats socials i culturals de Terrassa es posen en contacte per abordar la situació. S’inicia unes trobades que posen de manifest la necessitat de crear una Plataforma que defensi la continuitat d’activitats en el recinte, en promogui de noves en els espais en desús, tingui cura d’aquest patrimoni i incen- tivi la obertura del recinte al teixit social de la ciutat.

Els objectius de la PDVR són:

PRIMER La defensa i conservació del patrimoni arquitectònic, his- tòric, social i cultural del Vapor Ros de Terrassa.

SEGON Garantir la continuïtat de l’activitat econòmica i cultural que hi ha en l’actualitat al Vapor Ros i potenciar-la.

TERCER Desenvolupar el Vapor Ros com a escenari sociocultural viu, permanent, autogestionat, sosteni- ble i obert a la ciutat, de manera que esdevingui un espai de creació, experimentació, foment, divulgació, ensenyament, acollida i dinamització de l’art, la cultura i el coneixe- ment i en suport del teixit social de Terrassa.

Per aconseguir les seves finalitats, la PDVR realitza les activitats següents:

Difondre el projecte de la PDVR per ampliar la seva base i el seu suport: a la ciutadania en general i en especial a les entitats, col·lectius i persones que podrien realitzar en espais restaurats i/o habilitats del Vapor Ros les seves tasques, activitats i funcions compati- bles amb els fins de l’associació.

a. Donar suport a les veïnes del Vapor Ros i conservar la seva activitat.

b. Propugnar la modificació del planejament urbanístic per adaptar-lo als fins de la PDVR i protegir el Vapor Ros de l’especulació.

c. Vetllar perquè les activitats econòmiques que s’hi puguin realitzar siguin adients, harmòniques i complementàries amb les culturals.

d. Organitzar-hi exposicions, actes populars i intercanvis de les entitats i persones físiques associades per tal de promoure activitats artís- tiques, culturals i socials, d’acord al que s’ha establert al punt tercer dels objectius.

e. Contactar amb els diferents entitats, col·lectius i per- sones físiques que puguin necessitar espais per a rea- litzar les seves tasques, activitats i funcions compa- tibles amb els fins de la PDVR.

f. Demanar a la Generalitat de Catalunya, com a propietària del espai, la cessió d’ús d’aquest per desenvolupar els objectius de la PDVR.

g. I en general, qualsevol acti- vitat que condueixi a complir els objectius de la PDVR. En qualsevol cas, totes les activitats que la PDVR dugui a terme per el compliment de les finalitats socials, es faran sense ànim de lucre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa