
!--akiadsense-->
L’activitat quirúrgica a Catalunya el 2017 va créixer un 6,5%, respecte el 2016 i per tant, es van fer 22.220 operacions més, amb un total de 361.942 intervencions. Aquest fet, en part possible gràcies la pla de xoc de 57 MEUR per a la millora de les llistes d’espera que va impulsar el Departament de Salut, ha permès que el temps mitjà d’espera s’hagi reduït en 26 dies, dels 170 dies als 144 actuals, i per tant, hagi disminuït un 15%. Les visites a especialistes també han millorat, i s’han incrementat un 5,9% respecte el 2016, i per tant, el darrer any, els pacients que espera per a una consulta externa (421.841) es va reduir en un 20,7%, i el temps, s’ha escurçat en 38 dies.
També s’ha reduït, en 1.019, el nombre de pacients que esperen una intervenció. Segons el Departament de Salut, aquesta reducció encara té més valor si es té en compte que hi ha més pacients derivats amb indicació quirúrgica per l’increment d’activitat en consultes externes i proves diagnòstiques. Des de Salut s’assenyala que aquest increment d’activitat, al costat de la priorització dels procediments que més llista acumulen, ha anat millorant els resultats dels actuals pacients de manera que el 95,4% dels que esperen el desembre de 2017, estan dins el termini establert, i que en un any, s’ha reduït en més de la meitat, els pacients que estan fora de termini.
A Terrassa
Segons les dades publicades recentment pel Servei Català de la Salut relatives a l’any 2017, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha reduït en un 8,2% les llistes d’espera d’intervencions quirúrgiques.
Al tancament del 2017 en els casos d’intervencions per cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll l’espera ha estat d’un màxim de dos mesos i mig, per sota dels 6 establerts en el Pla de Xoc. En la resta d’intervencions, tampoc s’ha registrat cap pacient amb una espera superior als 7 mesos (lluny dels 12 mesos exigits pel mateix pla). En els casos de processos oncològics, cap pacient sobrepassava el llindar dels 45 dies d’espera. Pel que fa a la resta d’intervencions, a l’HUMT el cateterisme cardíac és la intervenció que menys llista d’espera requereix (per sota de les dues setmanes). Altres intervencions com cirurgia vascular, procediments de trastorns de la conducció cardíaca, intervencions de fetge, pàncrees i vies biliars així com les operacions hematològiques o les de retina i iris presenten entre un i dos mesos d’espera.
Per la seva banda, al Consorci Sanitari de Terrassa, ha volgut també comunicar quina és la situació a l’Hospital de Terrassa i els Centres d’Atenció Primària que gestiona a la nostra ciutat i comarca. Així, han explicat que el 100% dels pacients del CS Terrassa en llista d’espera quirúrgica al desembre de 2017 estan dins del temps de garantia que marca el Catsalut. Per exemple, en els casos d’intervencions de retina o iri se situen en 53 dies d’espera; cirurgia vascular en 41 dies; una artroscòpia, 131 dies; o una amigdalectomia són 165 dies d’espera, aproximadament. Com a curiositat, l’operació que té un temps d’espera més elevat és la vasectomia, on hi ha dues persones que formen part de la llista i tenen una llista de 300 dies.
En l’aplicació del Pla de xoc per a la millora de les llistes d’espera el Consorci ha fet 6.688 primeres visites de consultes externes més que l’any anterior a més de realitzar 6.055 proves diagnòstiques més que el 2016.
LLISTAT del temps d’espera per intervencions a MútuaTerrassa i CS Terrassa