MónTerrassa
El Pla de Mobilitat del Vallès contempla dues noves estacions per a Terrassa

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat el procés d’informació pública del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV), que proposa una setantena d’actuacions. El document inclou l’Emmarcament, la Diagnosi, la Proposta i les Mesures establertes, així com l’Estudi Ambiental Estratègic (EAE). El document ha comptat amb un procés de participació ciutadana per tal de recollir l’opinió de tots els agents implicats. El Pla té en compte tant a la mobilitat en transport col·lectiu com en transport privat, tant a les mercaderies com a les persones i tant a les infraestructures com als serveis de mobilitat.

Tren

Una de les mesures en què més s’incideix és en la millor cobertura de transport públic ferroviari. Així, el Pla contempla la necessitat de crear una nova estació de FGC, Terrassa sud, i una nova estació de Rodalies (Renfe) que seria Terrassa Oest. A aquestes, s’hi hauria de sumar una major freqüència de pas per millorar l’accés a Barcelona tant amb la R4 com en la S1. En aquest punt, es preveu un augment de la velocitat amb el Túnel de Montcada i Reixac que reduiria el temps i ajudaria a incrementar la freqüència de pas. A més, es proposa l’estudi d’un nou corredor ferroviari d’FGC per Collserola que pot beneficiar els usuaris de Terrassa en funció de la configuració final. Cal també incloure en aquest apartat, que es contempla la creació d’una nova estació de FGC a Rubí, al polígon de La Llana, i una nova estació de Rodalies a Sabadell, Sabadell Oest.

Ronda Vallès

En l’àmbit viari es proposen actuacions per millorar els actuals dèficits de capacitat al corredor de la C-58 i de l’enllaç amb la B-30 i es proposa el nou tram de la Ronda Vallès entre Terrassa-Sabadell-Castellar, que permeti millorar l’accessibilitat als barris del nord de Terrassa i permetre les actuacions d’integració urbana de la N-150, per permetre. el pas dels BRCAT i les bicicletes. El PEMV preveu l’estudi d’alternatives de traçat per a la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa i Sabadell, que inclou la ronda Nord de Sabadell, que fa de by-pass per als vehicles provinents de Castellar del Vallès.

Aquesta Ronda nord dels sistemes urbans de Terrassa i Sabadell comprèn el tram ja construït a Terrassa i arriba fins a la carretera B-124 al terme de Castellar, i tindrà continuïtat en la Ronda Vallès en cas que l’estudi d’oportunitat de la Ronda Vallès en determini la necessitat. El seu traçat i encaix territorial es determinarà en col·laboració i coordinació entre totes les administracions, especialment els ajuntaments afectats, i amb l’objectiu de reciclar i optimitzar les infraestructures de mobilitat existents, preservar al màxim el territori i alliberar trànsit que avui circula per l’interior dels nuclis urbans.

Peatges i autobús exprés

Sobre els peatges, es considera que la vinyeta alliberarà el peatge de la C-16 a les Fonts i permetrà completar els enllaços amb la BP-1503 i la C-1413a millorant així la connectivitat per carretera i reduint el trànsit de pas per Rubí. Així mateix, l’augment de freqüències de l’R8 i FGC, així com la compleció dels intercanviadors d’aquesta línia amb les línies d’FGC i Rodalies R4 permetran millorar les relacions ferroviàries entre aquests sistemes urbans.

Paral·lelament, inclou el reforç de les línies exprés.cat, una línia d’autobús directa a Barcelona que permetria descongestionar els FGC i facilitar la connexió amb la capital. El corredor Terrassa – Sabadell – Granollers complementarà l’exprés e13, única línia exprés no radial amb Barcelona. Es proposa que aquesta línia connecti les 2 ciutats principals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental: comunicarà Terrassa amb Sabadell a través de l’N-150 i ampliarà la cobertura de servei de l’R4, i després enllaçarà amb Mollet i Granollers, sense cap altra parada intermèdia. Serà una alternativa per carretera de la Línia Orbital Ferroviària o de l’intercanviador de Riu Sec entre R4 i R8.

També es posa sobre la taula la necessitat d’una nova via ciclista per l’eix de la N-150 entre les dues ciutats. Respecte als nous models de tarifació viària, el pla no se n’oblida de la T-Mobilitat, que encara no està en vigor i penalitza els viatgers habituals del trajecte en Ferrocarrils de Rubí a Terrassa, i de Terrassa a Sabadell. Aquest títol, encara sense data, hauria de resoldre aquest greuge comparatiu.

El Pla de Mobilitat del Vallès (PMV) recull prop d’un centenar de mesures en un procés en el qual han participat administracions locals i comarcals, entitats territorials i socials i ciutadania, amb l’objectiu de potenciar un model més sostenible basat en el transport públic. Aquest pla comarcal pretén augmentar la quota de transport públic en les relacions amb Barcelona, del 43% al 50%; incrementar la demanda del transport ferroviari en un 35%, amb 10 noves estacions; i, reduir un 10% el trànsit viari respecte del previst per al 2026.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa