MónTerrassa
El Pla Inuncat, a fase d’emergència per l’arribada d’un nou front
  • CA

En el marc del seguiment dels efectes i evolució del temporal Glòria, aquest matí ha tingut lloc una reunió del Consell Assessor del Pla d’Emergències INUNCAT presidit pel President de la Generalitat, Quim Torra i que ha comptat amb l’assistència del conseller d’Interior, Miquel Buch, de la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, del director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, del director Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, el director de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo, el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, el director del 112, Joan Delort, i responsables del Sistema d’Emergències Mèdiques, Servei Meteorològic de Catalunya, Agència Catalana de l’Aigua, Creu Roja, Ferrocarrils de la Generalitat, Adif, Renfe, Endesa, Carreteres de la Generalitat i Carreteras del Estado, entre d’altres. Prèviament s’havia reunit el Comitè Tècnic amb representants operatius dels mateixos organismes. Fruit d’aquestes reunions s’ha decidit pujar el Pla INUNCAT a fase d’Emergència per l’arribada d’un nou front de pluges aquesta tarda.

Segons el Servei meteorològic de Catalunya, Es preveu l’arribada d’un nou front de precipitacions aquesta tarda. Aquest nou episodi de pluges entrarà pel litoral i s’estendrà fins nord-est de Catalunya. Aquestes precipitacions es trobaran un territori que ja acumula molta aigua i ha començat a patir desbordaments dels rius a la zona de Girona.

Augment dels cabals dels rius

Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua ACA, el riu Ter s’ha desbordat al seu pas pel municipi de Bescanó. En general el cal dels rius a la demarcació de Girona és molt elevat i es fa seguiment, dels rius Onyar i Daró. A més, és especialment crítica la situació a la Tordera.

Des del Centre de Coordinació Operativa CECAT s’ha posat en contacte amb els municipis de Ripoll, les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, L’Esquirol, Tavertet per preveure el tancament dels accessos a la llera del riu, guals, creuaments a nivell i punts.

Pel que fa a la Tordera, aquest és un dels altres rius que preocupa a les autoritats perquè ja ha superat el seu llindar d’emergència i s’han hagut de fer evacuacions preventives.

Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.

Es manté, també, la recomanació d’evitar la mobilitat interurbana per evitar posar-se en situacions de risc. En tot cas, si no podeu evitar o ajornar els vostres desplaçaments tingueu present que la pluja augmenta el risc d’accident de trànsit per la reducció de la visibilitat i l’aigua a l’asfalt i es recomana seguir aquests consells:

modera velocitat, la pluja augmenta el temps de frenada

augmenta distància seguretat amb el vehicle que tens al davant per evitar encalços

no facis avançaments si la visió és reduïda

si tens problemes de visibilitat, atura el vehicle i senyalitza la posició

en cas d’hidroplanatge (aquaplàning) si disposes d’ABS, frena amb decisió fins que t’aturis, i si el vehicle no està equipat amb aquest dispositiu, frena de forma suau i redueix les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.

En cas d’haver de travessar un bassal gran per l’acumulació d’aigua, circula amb primera marxa i lentament

Es recomana no travessar zones inundables encara que semblin de poca profunditat, perquè pots ser arrossegat fàcilment pel corrent

No intenteu travessar mai, ni a peu ni amb vehicle, zones amb acumulació d’aigua, inclòs l’entorn urbà, ni ponts on l’aigua estigui prop de la via.

Trucades al 112 i serveis dels bombers:

El telèfon d’emergències CAT112 ha rebut, fins a les 10:00 hores, un total de 11.409 trucades (8.538 incidents) pel temporal.

Les comarques amb més trucades han estat el Barcelonès (3.401), Baix Llobregat (1.582), Maresme (1.324), Vallès Occidental (1.231), Vallès Oriental (894), Garraf (524), Selva (398), Tarragonès (274), Baix Ebre (253) i Gironès (224). Per municipis, les trucades s’han fet des de: Barcelona (2.314), Badalona (504), Mataró (456), Castelldefels (392), L’Hospitalet de Llobregat (372), Sabadell (270), Terrassa (215), Sant Cugat del Vallès (203), Sitges (157) i El Prat de Llobregat (146).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa