MónTerrassa
Aquests són els personatges més rellevants de tots els temps a la comarca
  • CA

Quins són els personatges més rellevants de tots els temps a la comarca? Una nova aplicació permet descobrir quins són els veritables influencers també dels petits municipis de la nostra demarcació. No hi surten tots, però sí que hi ha localitats que tenen un personatge prou destacat per sortir en aquest mapa interactiu de tot el món.

Es tracta d’un mapa allotjat al web Mapbox, sota el nom de Notable People. El seu impulsor és un geògraf finlandès, Topi Tjukanov, que ha donat a conèixer la seva darrera obra amb la qual tothom pot xafardejar quines són les persones més reconegudes mundialment, segons cada territori.

“Sabies que Freddie Mercury va néixer a Zanzíbar i Barack Obama a Honolulu? Quina és la persona més famosa de la teva ciutat?”, va llençar en un missatge a Twitter el finlandès. I així ha començat la bogeria per saber-ho. Per fer-ho possible, l’autor ha utilitzat una base de dades creada per diverses investigadors -d’informació extreta de Wikipedia i Wikidata-, la qual va ser publicada a la revista Scientific Data al mes de juny. El mapa mostra tant persones que encara són vives com algunes de mortes, i es pot escollir per ciutat o per diferents barems (cultura, ciència, lideratge, esports i general).

Pots veure poble a poble qui és l’influencer clicant aquí.

Sis personatges destacats a Matadepera, Rellinars, Vacarisses i Castellbisbal

Així, descobrim que al petit municipi de Rellinars té una persona dins del rànquing mundial de coneguts, en el número 371076. Es tracta del pilot de motociclisme Jordi Tarrés, el segon millor en la història del trial atès el seu palmarès: 7 Campionats del món i 2 subcampionats, una victòria als Sis Dies d’Escòcia de Trial, 7 victòries al Trial de les Nacions amb la selecció estatal i 9 vegades Campió d’Espanya. 

També Vacarisses té una “persona notable” ubicada en una posició prou baixa, el número 57710. Estem parlant de Manuel d’Amat i de Junyent, qui va ser un militar català i virrei del Perú. Pertanyia a una família nobiliària borbònica. Fill de Josep d’Amat i de Planella, primer marquès de Castellbell, i de Marianna de Junyent i de Vergós, filla del primer marquès de Castellmeià, va estudiar a València i a Barcelona. Va ingressar a l’orde militar de Sant Joan de Jerusalem i va viure durant set anys a Malta. Va participar en les campanyes d’Àfrica (1724-1727), i en el Regne de Nàpols a la batalla de Bitonto (1734).

A Castellbisbal hi ha també una persona destacabla. En la posició 2077852, hi ha Miquel Blanch i Roig, compositor, pedagog, pianista i director de diversos cors catalans. Durant la seva infància i joventut va estudiar música amb Josep Cumellas i Ribó. El seu debut professional va esdevenir el dia 22 de febrer de 1921 i la seva figura va alentar la creació i producció musical a Manresa.

I, finalment, a Matadepera, fins a tres “personalitats” de tots els temps ubicades en el rànquing mundial. Per una banda, molt destacat, hi ha el futbolista Ricard ‘Riqui’ Puig, en la posició 201915. Exjugador del FC Barcelona, justament aquest estiu ha posat rumb cap a Los Ángeles Galaxy, un canvi que de ben segur encara repercutirà més en el seu coneixement mediàtic.

Per l’altra banda, en la categoria de “Cultura”, en destaquen en la posició 247988, Ariadna Cabrol. Actriu de cinema, teatre, i televisió, també ha fet de model. Va estudiar art dramàtic a l’escola de Nancy Tuñón; també a l’escola Memory, amb Txiki Berraondo, i amb Esteve Rovira, així com un curs a la Universitat d’Art de Mink.

I en tercer lloc, en l’àmbit de “Lideratge”, l’advocat i polític Antonio Barata i Barata, en la posició 1268498. Vocal de la Junta Suprema de Catalunya fins l’any 1811, va ser subdelegat de Foment de Barcelona i director de la Real Caja de Amortización. I, posteriorment, va pujar a ministre del Consell Real i decà de la Secció d’Hisenda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa