MónTerrassa
La pandèmia escombra la grip
  • CA

Els serveis de vigilància epidemiològica de Catalunya no han aïllat encara aquest hivern cap virus gripal, segons dades del Departament de Salut facilitades a El Món. Les estadístiques més recents mostren una incidència nul·la del virus, una situació que es reprodueix de la mateixa manera a la resta de l’Estat, a Europa i a tot el món. La pandèmia de la Covid-19 ha implicat l’adopció d’unes mesures higiènico-sanitàries, l’ús de la mascareta en entorns tancats o fins i tot a l’exterior en el cas de Catalunya, que han acabat escombrant del panorama l’altre virus.

Segons el darrer informe de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, amb dades del 25 al 31 de gener, Catalunya es troba en una situació epidèmica d’intensitat alta de síndrome d’Infecció Respiratòria aguda (IRA) amb una taxa observada de 497,3 casos per 100.000 habitants. Ara bé, el 93,6% dels casos d’IRA notificats corresponen a SARS-CoV-2 (54,4% confirmats microbiològicament), el 6,0% a altres IRA i el 0,4% a síndromes gripals.

Al gener els metges sentinella han recollit i enviat al laboratori de referència 27 mostres per analitzar, vuit recollides en menors (29,6%). Quatre mostres encara estan pendent de resultat. De les que ja es té resultat (23), en 12 mostres (52,2%) s’ha aïllat algun virus respiratori: sis casos corresponen a rinovirus (50%), dos a SARS-CoV-2 (home de 31 i 43 anys), dos adenovirus i dos a virus parainfluença. Des del principi de temporada s’han analitzat 296 mostres, el 49,3% pertanyent a població pediàtrica. En 113 mostres s’ha aïllat algun virus respiratori (38,2%). El més prevalent és el rinovirus (45,2%), seguit del SARS-CoV-2 (25,2%) i l’adenovirus (23,5%). En canvi, no s’ha aïllat cap virus gripal ni virus respiratori sincicial.

Els experts apunten que aquesta desaparició de la grip del panorama pot ser conseqüència de les mesures contra la Covid-19 i també, en el cas de Catalunya, s’entén que aquest any també hi ha contribuït una major vacunació. Si es comparen les dades disponibles al Sistema d’Informació de Vacunes a Catalunya (SIVAC) de dosis administrades respecte la campanya anterior (tenint en compte els mateixos dies hàbils des de l’inici de la campanya) se n’han administrat un 42% més (465.761 dosis). Entre el 15 d’octubre del 2020 i el 31 de gener del 2021 s’han administrat 1.577.896 dosis, mentre que del 28 d’octubre del 2019 fins al 13 de febrer del 2020 se n’havien administrat 1.112.135.

Les dades actuals de vigilància de la grip s’han d’interpretar amb precaució, ha advertit en un informe recent l’Organització Mundial de la Salut (OMS), “ja que la pandèmia actual del COVID-19 ha influït en diferents maneres en comportaments per sol·licitar assistència mèdica, la dotació de personal/rutines als llocs sentinella, així com les prioritats i la capacitat de fer proves dels Estats membres”. Les diverses mesures d’higiene i distanciament físic implementades pels països per reduir la transmissió del virus SARS-CoV-2 probablement han jugat un paper en la reducció de la transmissió del virus de la grip, indica l’organització internacional. A nivell mundial, tot i que han continuat o fins i tot han augmentat les proves de la grip en alguns països, l’activitat de la grip s’ha mantingut en nivells inferiors als previstos en aquesta època de l’any. A la zona temperada de l’hemisferi nord, l’activitat de la grip es va mantenir per sota de la línia de base, tot i que s’han detectat virus de la grip A i B en alguns països.

Aquest descens del virus de la grip en els centres de control epidèmics s’ha notat amb força a les consultes dels metges, explica a El Món la doctora Eulàlia Ruiz, metgessa de família, directora de l’EAP Sant Ildefons de Cornellà i membre de la Junta de Govern del Col·legi de Metges de Barcelona. “Aquest any la cobertura de la vacunació de la grip ha estat més alta perquè al gent estava espantada amb la Covid, així que tenim més gent immunitzada”, explica Ruiz. La doctora també ho vincula a l’ús de la mascareta, la distància social, la higiene de mans. “Són mesures que ens protegeixen de tots els altres virus que circulen, els mecanismes de protecció són els mateixos”, subratlla. A banda la pandèmia ha afavorit que la gent es quedés a casa quan apareixia algun símptoma compatible amb la Covid.

Tot i no ser un virus tan “greu” com la Covid, la doctora remarca que “gent fràgil pot agafar una pneumònia” a partir del virus gripal. L’epidèmia de la grip l’hivern passat va ser considerable, el dia que es confirmava el primer cas de Covid-19 a Catalunya el Departament de Salut assegurava que preocupava més la grip corrent, que ja havia causat en aquell moment 40 morts. “Aquest any hi havia por pel fet que hi hagués dos virus circulant i es pogués col·lapsar encara més els sistema hospitalari, però la vacunació s’ha fet molt bé”, celebra Ruiz.

L’èxit que han tingut les mesures per la Covid a l’hora de frenar la grip ja estan generant “una reflexió” entre els mateixos metges quan s’hagi superat l’actua pandèmia, comenta Ruiz: “Si els avis es vacunen ja queda resolt, tot i que la vacuna de la grip té un 60-70% d’eficàcia; altres mesures com la mascareta es podrien adoptar en període hivernal quan vas a comprar, dur-les en llocs on hi pot haver concurrència de gent i hi has d’estar una estona”. La doctora recorda a més que els metges són a vegades “vectors de malaltia” i si fins ara no havien fet visites “mai amb mascareta” a partir d’ara seria el moment d’adoptar aquesta prevenció sempre almenys a l’hivern. “Caldrà decidir en quines situacions l’ús de la mascareta ha demostrat ser molt efectiu i que es quedi”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa