L’ou tornarà a ballar a l’atri de la catedral de Terrassa. La tradició es va recuperar el 2016. El bisbe, Salvador Cristau beneirà la foint instal·lada a l’atri, a la plaça Vella, el dia 16 de juny a les sis de la tarda.
Aquestra tradició consta que va existir a Terrassa des d’abans de la Guerra Civil i va perdurar fins ben entrats els anys 50 del segle passat al Raval de Montserrat i en algun altre carrer de la ciutat.
La font, habitualment, es guarneix amb flors i en alguns llocs amb fruites del temps
La font, habitualment, es guarneix amb flors i en alguns llocs amb fruites del temps com per exemple les cireres amb les quals es cobreix la tassa de la font.
Es tracta d’una representació de to clarament eucarístic unit a la festa del Corpus Christi, com a exaltació de la Sagrada Forma consagrada que s’eleva sobre la font que té forma de calze, expressió de la vida nova que Jesucrist ens ha donat amb la seva mort i resurrecció. Tot sembla indicar que aquesta tradició té el seu origen a la Catedral de Barcelona en el segle XV.
Aquesta tradició consisteix a col·locar un ou buit sobre el raig d’aigua d’una font, per la qual cosa volteja sense caure.
Una mica d’història a la Sagrada Família
Una tradició dels anys 50 feia que per Corpus a la Sagrada Família s’instal·lés un jardinet amb arcades a la cruïlla entre els carrers de Blasco de Garay i de Faraday on s’hi feia “l’ou com balla”. Una tradició que ve d’Itàlia i que es va introduir a Catalunya al segle XVIII i que està relacionada, tant amb els ritus de fertilitat lligats als ous de Pasqua, com en el sentit cristià de la figura de l’hòstia, ens explica Santi Rius.
A Terrassa també es feia ballar l’ou al Raval de Montserrat ja abans de la guerra civil, i també entre els anys 40 i 50 es muntava un jardinet amb arcades d’avant de l’Ajuntament i funcionava tots els vuit dies de Corpus.