El Ministre de Sanitat del Govern espanyol, Salvador Illa, va anunciar noves mesures per prevenir els contagis per COVID-19. Les mesures són d’aplicació obligatòria a tot l’Estat i prohibeixen fumar a l’aire lliure sense distància de seguretat i obrir locals d’oci nocturn. Aquestes propostes formen part de les onze mesures repartides en set àmbits d’actuació que el Ministeri de Sanitat ha impulsat:

– Tancament de tots els locals d’oci de l’Estat, així com discoteques, sales de ball, bars musicals, etc.

– Els bars i locals de restauració hauran de garantir la distància mínima 1,5 metres entre els clients a la taula o a la barra i limitar 10 persones per taula o barra. L’horari de tancament serà fins a l’1 de la matinada.

– Tots els nous ingressos a residències de gent gran hauran de passar test PCR amb un decalatge màxim de 72 hores i a tots els empleats que es reincorporin de permisos i vacances. A més, les visites es limitaran a una per resident amb una duració màxima d’una hora al dia i s’hauran de fer esglaonades. Queden exemptes les persones en procés terminal. A més, s’hauran de limitar al màxim les sortides dels residents.

– A l’àmbit d’esdeveniments i activitats multitudinàries s’obliga a fer una avaluació de risc per part de l’autoritat sanitària d’acord amb un document aprovat fa uns mesos.

– S’hauran de fer clivatges de PCR a grups específics en localitzacions amb brot de coronavirus.

– El botellot queda prohibit a tot l’estat i qualsevol consum d’alcohol al carrer. Per evitar això, les Comunitats Autònomes hauran d’aplicar les sancions pertinents.

– Es prohibeix fumar a la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància interpersonal mínima de 2 metres.

A banda d’aquestes prohibicions i limitacions, el Ministeri ha llançat tres recomanacions.

– Limitar les trobades socials als grups de convivència estable.

– Limitar les trobades socials a un màxim de 10 persones.

– A les residències de gent gran cal fer proves PCR de clivatge de forma periòdica.

Les limitacions arriben després que s’hagi registrat un increment de casos positius per coronavirus en diferents llocs de l’Estat. Si fa setmanes que estem patint un focus a Catalunya i Aragó, ara han aparegut brots a la Comunitat de Madrid, el País Valencià i Euskadi. De totes maneres, Salvador Illa ha volgut deixar clar que “el que estem vivint ara en pressió hospitalària no és comparable amb el que vam viure el mes d’abril”. Encara que ha afegit que “això no vol dir que no ens hàgim de preocupar per l’augment de casos dels últims dies i per això hem engegat aquestes mesures”.

Nou comentari