MónTerrassa
Nous inquilins al Parc de Sant Jordi i a la carretera Matadepera
  • CA

El Parc de Sant Jordi i la carretera de Matadepera tindran ben aviat nous inquilins. I és que en els pròxims dies, està previst que s’instal·lin a Terrassa dos grups de nius d’orenetes cuablanca. Són, evidentment, nius artificials i formen part d’un programa que compta amb el suport des de l’Ajuntament per tal d’aconseguir donar més presència i visibilitat a la naturalesa en un àmbit urbà, és a dir, intentar “crear un major vincle entre la natura i la ciutat”.

Oreneta cuablanca

Amb la instal·lació d’aquests nius s’espera que es puguin crear dues noves colònies. L’oreneta cuablanca és una espècie migratòria i insectívora que ja és habitual a la nostra ciutat. Cal dir que a Terrassa ja fa 15 anys que es fa el cens de nius d’oreneta, i que el passat 2021 es van identificar 466 nius en actiu. De fet, l’elecció d’aquesta espècie no és atzarosa, ans al contrari, es considera l’ocell “ideal” gràcies al seu costum de nidificar a les façanes, i per tant, en ser una espècie pròxima a les persones i de fàcil observació. A més, la seva fàcil identificació i el seu aspecte simpàtic potencien la seva capacitat de seducció ambiental, amb un potencial educatiu enorme. I, des dels impulsors subratllen que és un “excel·lent indicador ambiental”.

Aquesta iniciativa forma part del projecte Orenetes, que consisteix en un estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià. L’any 2021 es van aconseguir tenir censats 22.805 nius en 218 pobles i ciutats diferents, el rècord aconseguit des que es va iniciar l’acció, ara fa gairebé 20 anys.

Els nius que acolliran les orenetes del Parc de Sant Jordi | Aj. Terrassa

Des del projecte Orenetes recorden que la normativa vigent estableix que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació d’ocells protegits i que en cas que es vulgui fer alguna intervenció que pugui afectar-los cal sol·licitar primer una autorització excepcional a la Generalitat de Catalunya. Cal recordar, a més, que els nius estan protegits també fora de l’època de cria i encara que no estiguin ocupats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cesc a febrer 22, 2022 | 16:08
    Cesc febrer 22, 2022 | 16:08
    Fa uns anys vam passar d'Habitatge a Vivenda, i ara de Llogaters a Inquilins. Quant temps més seguirem emprant les paraules que més semblants són a les castellanes? Espero que no acabem normalitzant "tenderets" i "txismes".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa